Fico: Odporúčame poslancom, aby sa divadla o predĺžení núdzového stavu nezúčastnili
27 | 12 | 2020 I Michal Filek

Strana SMER-SD vydala v súvislosti so zajtrajším hlasovaním parlamentu o predĺžení núdzového stavu oficiálne stanovisko. Predseda Robert Fico verejnosť informuje, že svojim poslancom odporučia využiť inštitút obštrukcie a hlasovania sa nezúčastniť. 





"Prvýkrát v histórii Slovenska bude zvolaná mimoriadna schôdza NR SR, na ktorej nebude môcť opozičný poslanec povedať ani jediné slovo. Vládna koalícia očakáva od mašinérie koaličných poslancov, že prídu na schôdzu, potichu 4 krát stlačia tlačidlo a pôjdu domov."







Podľa SMER-u chce takýmto nekultúrnym, nedemokratickým spôsobom  vládna väčšina schváliť ústavný zákon, ktorým si vláda uzurpuje právo predlžovať núdzový stav. Dochádza tak nielen k vážnemu narušeniu rovnováhy medzi zákonodarnou, výkonnou a súdnou mocou v prospech moci výkonnej, ale je evidentný aj zámer vlády Matoviča. Je ním vraj úmysel vlády čo najdlhšie obmedzovať základné politické práva ľudí a tým im znemožniť formou protestných zhromaždení vyjadrovať narastajúci nesúhlas s vládnou politikou.




Ústavný právnik varuje: Núdzový stav nemá kto predĺžiť, hrozí nám kolaps?
Podľa akých pravidiel sa budeme najbližšie vlastne riadiť? Núdzový stav sa na Slovensku skončí 29. decembra. Nemá ho kto, ani ako, predĺžiť. Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Ivan Brožík



"SMER – SD nepochybuje, že konanie vládnej koalície smeruje aj proti avizovanému zberu podpisov na referendum o predčasných voľbách, pretože tento bude pri obmedzených politických právach výrazne sťažený. Predĺženie núdzového stavu umožní vláde ďalšie šikanovanie lekárov a zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú bez racionálneho dialógu s vládou vystavovaní diktátorským manierom vládnych predstaviteľov."




Vládna koalícia, podľa Roberta Fica, k tomuto nedemokratickému a nedôstojnému cirkusu, ktorý chce predviesť niekoľkominútovým tichým hlasovaním, opozičných poslancov nepotrebuje. "SMER – SD od začiatku jasne odmieta návrh ústavného zákona o predlžovaní núdzového stavu, pripravil k tomuto návrhu pozmeňujúci návrh, ktorý vládna koalícia odmieta. Preto SMER – SD ako politická strana odporúča svojim poslancom, aby využili inštitút politickej obštrukcie a Matovičovho divadla v NR SR sa nezúčastnili," uzavrel Fico.




Podľa uznávanej právničky je núdzový stav iba vládnou fraškou!
Premiér Igor Matovič pred prvým kolom celoplošného testovania presviedčal Slovákov, že pandémia bezprostredne ohrozuje celú republiku. Ako sa ale napokon ukázalo, nebola to tak celkom pravda. Teraz hrozí, že niektorí budú preto podávať sťažnosť na... Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.