Problematická Pyšná princezná: Rozprávku sprevádzal milostný škandál!
25 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Kto by nepoznal rozprávku o pyšnej princeznej Krasomily, ktorá si odmietla vziať za muža kráľa Miroslava? Ten si to nenechal páčiť a v prestrojení za záhradníka sa dostal do služby na jej zámok, aby ju napravil, pripomína portál Blesk.


Pyšná princezná sa už takmer päťdesiat 55 vysiela každé Vianoce v televízii. Nie je príliš pochýb o tom, že je tento film z roku 1952 ideologicky primeraný svojej dobe.Všimli ste si napríklad, ako sú v ňom obe kráľovstvá vyobrazené? V Miroslavovom kráľovstve je ľud šťastný, zatiaľ čo "za hranicami" je dokonca zakázané aj spievať. Jednoznačná ideologická čitateľnosť diela sa ale s postupom času predsa len zmazáva a zostáva právom radený medzi klenoty národnej kinematografie.

Rozprávka Pyšná princezná sa už takmer päťdesiat päť rokov vysiela každé Vianoce v televízii. Nie je príliš pochýb o tom, že je tento film z roku 1952 ideologicky poplatný svojej dobe - všimli ste si napríklad, ako sú v ňom obe kráľovstve vyobrazená? V Miroslavově kráľovstve je ľud šťastný, zatiaľ čo "za hranicami" je dokonca zakázané aj spievať.

Najobľúbenejšia vianočná rozprávka Popoluška: Poznáte osudy hercov?
Tri oriešky pre Popolušku patria dnes už ku klasike československých Vianoc. Väčšina rodín si vyberá práve túto rozprávku, aby im spríjemnila sviatočné dni a televízia ju preto nasadzuje už od roku 1973! Viete však, aké boli osudy hlavných hrdinov... Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


Režisér Bořivoj Zeman (†79) sa raz posťažoval, že kvôli dodatočným úpravám videl rozprávku aj dvesto krát. A to sa musel ešte zmieriť so skutočnosťou, že pôvodne sa mala Pyšná princezná točiť na farebný materiál, ale nakoniec je čiernobiela. Divákov to však neodradilo. V histórii československej kinematografie je totiž vedená ako najúspešnejší film v histórii. Len do roku 1983 ju v kinách videlo cez desať a pol milióna ľudí.

Bořivoj Zeman navyše usiloval o to, aby poetický rozprávkový príbeh obohatil značnými dávkami humoru a nebral sa tak smrteľne vážne. Veľakrát mu ale priala náhoda. Ako keď sa ukázalo, že niekto zo stavby vzal Stanislavovi Neumannovi (†72) zlú mieru na trón. Tým pádom kráľ neveľkého vzrastu nedosiahol na zem.

Alena Vránová (88) ako princezná Krasomila a Vladimír Ráž  (†77) ako kráľ Miroslav sa do seba zamilovali aj v skutočnosti, hoci vtedy boli obaja zadaní a po natáčaní sa dokonca vzali. Problém bol však v tom, že predstaviteľka Krasomily mala za manžela prominentného komunistického básnika Pavla Kohouta (92) a ich manželstvo bolo využívané ako súčasť propagandy a dávané za vzor mládeži.

Prvé Vianoce Jiřího Krampola po smrti Hanky: Sám však nebude!
Pred štyrmi mesiacmi prišiel Jiří Krampol (82) o milovanú manželku Hanku (†59). Teraz ho ale čaká ďalšia ťažká skúška - prvýkrát by mal u štedrovečernej večere sedieť sám. To ale herec v žiadnom prípade nechce dopustiť, píše portál... Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


Aj keď bola rozprávka nadmieru podarená, kritici ju rozhodne nešetrili. V časopise Kino sa napríklad dočítame, že by Krasomila nemala hrať na lutnu, pretože sa jedná o románsky nástroj, ktorej prednesom sa odnárodnil český charakter piesne.

Iný kritik sa pohoršil nad tým, ako dievčatá na lúke zle hrabú seno, pýta sa: ako mohol režisér prejaviť takú technickú neznalosť jednej zo základných poľnohospodárskych prác socialistickej spoločnosti?

Charlotte Gottová v úlohe Darinky. S ockom si zaspievala Zvonky šťastia (VIDEO)
Ivana Gottová priaznivcov speváka Karla Gotta na sociálnych sieťach potešila videom z vystúpenia z roku 2018. Zlatý slávik si v Ružomberku na pódium prizval svoju dcéru Charlottu a zaspieval s ňou hit Zvonky šťastia, píše portál... Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Timotej Dudka