Süddeutsche Zeitung: Matovič chce o všetkom rozhodovať sám
23 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Na Slovensku i v Česku panuje veľká skepsa voči očkovaniu proti koronavírusu. Obom vládam sa nedarí s tým niečo urobiť. Zjavne to je obraz ich vlastnej rozporuplnosti, konštatuje Viktoria Grossmannová v nemeckých novinách Süddeutsche Zeitung.


Český premiér Andrej Babiš bude 27. decembra medzi prvými, ktorí sa nechajú zaočkovať proti COVIDu-19. Chce byť dobrým príkladom. Podobne ako jeho slovenský kolega Igor Matovič neskrýva oprávnenú obavu, či sa obyvatelia budú chcieť dať zaočkovať. Až približne 46 percent obyvateľov v oboch krajinách očkovanie odmieta. Počet infikovaných je v Česku opäť nebezpečne vysoký a čísla úmrtnosti patria k najvyšších na svete.


Jeho kolega Igor Matovič sa zaočkovať nedá, pretože mal pozitívny test na COVID-19, podobne ako päť jeho ministrov, z ktorých jeden je hospitalizovaný v nemocnici. Niektorí ľudia tomu ale neveria. Myslia si, že chorobu len predstierajú, aby sa nemuseli dať zaočkovať, alebo chcú len odviesť pozornosť od aktuálnej vládnej krízy, poznamenáva Viktoria Grossmannová.


Tak na Slovensku, ako aj v Česku sa v tejto súvislosti toho veľa narozpráva. Podľa prieskumu Slovenskej akadémie vied napríklad až 30 percent opýtaných verí tomu, že COVID-19 nie je horší ako chrípka a epidémia je len súčasťou rozsiahlej snahy o povinné očkovanie. 39 percent respondentov na Slovensku si dokonca myslí, že počet obetí sa umelo nafukuje. Medzi sympatizantami strany slovenského premiéra je ochota dať sa očkovať na úrovni 41 percent. Podstatne menej to je medzi pravicovými stranami. Naproti tomu vyše 50 percent prívržencov kresťanskej strany sa vyslovilo za očkovanie, k čomu nabádajú aj katolícki biskupi.


Na Slovensku i v Česku boli už aj demonštrácie popieračov koronavírusu. Otvorene ich podporuje aj bývalý slovenský premiér Robert Fico.


Zmes popieračov COVIDu, pravicových extrémistov a kritikov vlády  využila príležitosť a v Bratislave zneužila vo svoj prospech oslavy 17. novembra – výročia Nežnej revolúcie z roku 1989. Vtedajší lídri demokratického hnutia Fedor Gál a Peter Zajac teraz čelili vulgárnym slovným útokom. Za nespokojnosťou ľudí s aktuálnou proticovidovou politikou vidia práve premiéra Matoviča.


Sólový postup Matoviča mätie ministrov, aj obyvateľov


Aktuálna vládna kríza je jednou z mnohých, ktoré za svoje krátke funkčné obdobie vyvolal slovenský premiér. Nikto si vo vládnom kabinete nemôže byť istý, či ho ušetrí svojich neustálych útokov. Spôsobuje to zmätok u ministrov , ale i obyvateľov krajiny. Prezidentka Zuzana Čaputová dokonca vyhlásila, že celý svet sa venuje COVIDu, len Slovensko sa zaoberá svojím premiérom.


Dokonca nedávno v petícii, ktorú spustili viacerí lekári a vedci, vyzvali predsedu vlády, aby kvôli hroziacemu kolapsu nemocníc urýchlene zostavil krízový štáb a nerozhodoval o všetkom sám. Na Slovensku je momentálne vyhlásený lockdown, dodával Viktoria Grossmannová.


Ak by ma ľudia počúvali, nemuselo k lockdownu vôbec dôjsť, napísal premiér na Facebooku. Heslo ešte na jeseň totiž bolo: Celoplošné testovanie namiesto lockdownu. Ukázalo sa však, že masové testovanie malo len krátkodobý efekt a zmierňovanie opatrení prišlo priskoro. Teraz sa na Slovensku testuje len lokálne. Napríklad cez víkend sa v Trenčíne prišlo dať otestovať až 22-tisíc ľudí. Vedci sú s účasťou ľudí a s výsledkom spokojní. No Matovičovi to nestačí. Pred Vianocami chcel urobiť ďalšie celoplošné testovanie obyvateľov. „Zachránili sme tisíce ľudských životov“ – napísal z karantény na sociálnej sieti. V pomere k počtu obyvateľov zomiera na Slovensku na COVID-19 aktuálne viac ľudí ako v Nemecku, uzatvára Viktoria Grossmannová v Süddeutsche Zeitung.