Americké sankcie proti plynovodu Nord Stream 2 sú súčasťou „hybridnej vojny“, tvrdí Kremeľ
22 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Sankcie USA proti plynovodu Nord Stream 2 sú súčasťou „hybridnej vojny“ Washingtonu proti Moskve, uviedol v pondelok hovorca prezidenta Putina, informuje portál RT.


Projekt, ktorý bol navrhnutý s cieľom zlepšiť energetickú bezpečnosť Nemecka a zabezpečiť, aby bola Moskva pri tranzite menej závislá od Ukrajiny, sa mal začať začiatkom tohto roka. Výstavbu však brzdili sankcie vedené Washingtonom. Po dokončení projektu bude dodaná lacnejšia a bezpečnejšia alternatíva k americkému skvapalnenému plynu LNG.

Vyjadrenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova prichádza po tom, čo podnikateľ Oleg Deripaska (ruský priemyselník, ktorý bol kedysi známy ako najbohatší muž krajiny) vyjadril rovnaké stanovisko a požadoval, aby boli Rusi, ktorí sankcie podporujú, stíhaní ako zradcovia „vlasti“.

V posledných mesiacoch opozičné osobnosti ako Alexej Navaľnyj vyzývali USA a Európsku úniu, aby sa zamerali na určitých Rusov ako prostriedok na získanie kontaktu s prezidentom Putinom.

"Všeobecne súhlasím s Deripaskom. Sankcie proti Nord Stream 2 sú súčasťou hybridnej vojny, ktorá je sprevádzaná nekalou súťažou," uviedol Peskov v pondelok pre noviny Kommersant.

Ruský vedec, spolupracujúci na vývoji vakcíny, "vypadol" z okna. Aj s bodnými ranami
Ruský vedec, ktorý spolupracoval so škótskymi výskumníkmi na vývoji vakcíny proti covidu-19, bol v Petrohrade nájdený mŕtvy. Údajne vypadol z okna, na jeho tele sa však našli bodné rany. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Hovorca Kremľa predtým poznamenal, že tieto sankcie sú „v rozpore so zásadami medzinárodného obchodu a medzinárodným právom“. Podľa jeho názoru je najlepšou odpoveďou na obmedzenia plynovodu „rešpektovanie a zabezpečenie záujmov Ruska“.

Keď sa ho pýtali na návrh trestnej zodpovednosti pre Rusov, ktorí podporujú sankcie voči krajine, hovorca uviedol, že je na poslancoch a prezidentovi, aby rozhodli, pričom uviedol, že si je istý, že všetci budú o Deripaskom nápade počuť.

Podľa USA by Nord Stream 2 „podkopal celkovú energetickú bezpečnosť a stabilitu Európy“. Niektorí však obvinili USA, že nesúhlasia s ropovodom z ekonomických dôvodov, pretože sa snažia zvýšiť vývoz skvapalneného zemného plynu (LNG).

Zavedením vakcíny proti Covid-19 dôjde k „dramatickému nárastu kriminality“, varuje šéf Interpolu
Generálny tajomník Interpolu, Dr. Jürgen Stock, varoval, že úrady očakávajú výrazný nárast krádeží, pretože zločinci sa pokúsia ukradnúť dodávky vakcín proti Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Marek Molnár