Lekári špecialisti sa pýtajú, kto bude zodpovedný za nežiadúce účinky a smrť po očkovaní
20 | 12 | 2020 I Michal Filek

Slovenská lekárska únia špecialistov z Košíc adresovala ministrovi Krajčimu, premiérovi Matovičovi a šéfke zdravotníckeho výboru Bitó Cigánikovej otvorený list. V súvislosti so schválenou stratégiou očkovania majú totiž množstvo nejasností. Napríklad aj to, kto bude zodpovední za nežiadúce účinky a smrť spôsobenú očkovacou látkou. 




"Vážený pán minister Marek Krajči, vzhľadom na to, že sme sa z médií dozvedeli o schválení Národnej stratégie očkovania proti ochoreniu COVID 19 a s očkovaním sa má údajne začať v januári, obraciame sa na Vás otvoreným listom so žiadosťou o sprístupnenie nasledujúcich informácii," napísali lekári po vedením Andreja Janca.


V súvislosti s očkovaním žiadajú odpovede na dvanásť otázok. Vybrali sme pre vás tie, ktoré sú pre verejnosť najzaujímavejšie a najdôležitejšie.

"Koľko druhov očkovacích látok a od akých výrobcov, je objednaných pre Slovenskú republiku? Podľa Vášho vyjadrenia musí byť každý pred dobrovoľným očkovaním vyšetrený na SARS CoV-2 protilátky v triedach IgG a IgM? Ak uvedené protilátky budú pozitívne, môže sa pacient dať dobrovoľne očkovať skôr ako o 90 dní? Ako zabezpečíte dodržanie tohto intervalu?"


Cigániková mužom: Ak dôverujete spoločnosti Pfizer pri viagre, dôverujte jej aj pri vakcíne proti covidu-19
19 | 12 | 2020 | sefredaktor



Lekárov zaujíma, akým kľúčom budú rozdeľované rôzne druhy očkovacích látok po Slovensku, ale predovšetkým:  "Kto je zodpovedný a kto bude znášať odškodné za trvalé následky vyplývajúce z poškodenia zdravia po očkovaní a za smrť po očkovaní? Zmluvy farmaceutických firiem so štátmi údajne obsahujú ustanovenia, ktoré ich zbavujú zodpovednosti za nežiadúce účinky po podaní vakcín. Ako bude zabezpečené vyšetrenie pacienta pred podaním vakcíny a jeho poučenie s informovaným súhlasom?"


Ďalší okruh nejasností sa týka bezprostrednej doby po podaní očkovacej látky. "Ako dlho po podaní vakcíny a kým má byť pacient sledovaný? Ako bude zabezpečená doprava pacienta domov, pretože sú dostupné údaje, že niektorí pacienti po podaní vakcíny majú aj niekoľko dní prejavy zmätenosti."





Lekári ďalej upozorňujú, že na európskom informačnom portáli o vakcinácii proti SARS CoV-2 sú údaje o benefitoch vakcín a o zabezpečení dôkladného monitoringu a hlásení nežiadúcich účinkov po podaní, ale žiadne poučenie, na čo treba zdravotníkov i pacientov pripraviť. Nie sú uvedené žiadne nežiadúce účinky, ani kontraindikácie očkovania.


„To, čo, a ako, sa dialo na krízovom štábe bolo pre mňa frustrujúce,“ hovorí Letanovská
Ústredný krízový štáb si zrejme mnohí Slováci predstavujú ako miesto, kde sa prijímajú tie najzávažnejšie rozhodnutia v boji s pandémiou koronavírusu. Že tomu tak ale celkom nie je hovorí svedectvo doktorky Andrei Letanovskej, ktorá je zároveň aj... Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Na rozdiel od Európskej informačnej stránky na stránke americkej FDA sú, podľa lekárskej komory špecialistov,  uvedené početné nežiadúce účinky na nervový systém. Aké kontraindikácie očkovania uvádza výrobca vakcíny? Všeobecne platí, že u očkovania proti vírusovým ochoreniam sú kontraindikáciou určité poruchy imunitného systému ( vrodené poruchy, podávanie chemotherapie, liečba kortikoidmi, stav po transplantácii kostnej drene,...).




"Žiadame, aby bola odborná i laická verejnosť dôkladne informovaná, poučená a vyškolená. Odmietame sa uspokojiť s oznámením o dôslednom zbieraní informácií o nežiadúcich účinkoch, ktoré budeme pozorovať na sebe a mohli by znamenať trvalé poškodenie zdravia, prípadne smrť. Jednoduché vyhlásenie o bezpečnosti vakcíny bez dôkazov nepovažujeme za postačujúce. Nie sú nám útechou ani vyhlásenia diskutérov z radov odborníkov, že ak budeme mať právnika, ktorý preukáže súvislosť poškodenia zdravia s podaním vakcíny, môžeme dostať bližšie nedefinované odškodné. Ako zabezpečíte, ak pacient dá očkovanie do súvislosti so vznikom komplikácií, ktoré u neho nastanú s odstupom času, že bude jeho tvrdenie oficiálne akceptované a dostane odškodné?" pýtajú sa.





A pokračujú: "Ako majú postupovať pacienti s nežiadúcimi reakciami po očkovaní? Na koho sa majú obrátiť? Mal by to byť ten lekár, ktorý očkovanie vykonal alebo lekár, ktorý pacienta pred očkovaním vyšetril a podanie vakcíny odporučil?"


Lekári sa obávajú aj toho, že keď sa u všetkých lekárov, ktorí dostanú očkovaciu látku ako prví, prejavia nežiadúce účinky, nebude mať kto na Slovensku liečiť.




Na záver ešte položili aj 2 otázky k testovaniu: "Kto je odborným garantom testovacích miest? Prečo nie je triedenie testovaných na príznakových a bezpríznakových, prípadne kontrola telesnej teploty testovaného pri príchode a oddelené vykonávanie testov v záujme skutočne prispieť k zamedzeniu rozšírenia nákazy?"


Chmelár: Aj keď Matovič nie je spôsobilý viesť štát, zostaňme hlavne ľuďmi
Jeden z najväčších kritikov Igora Matoviča, Eduard Chmelár, sa zamyslel nad tým, kde sa v ľuďoch berú komentáre, ktoré chorému premiérovi želajú smrť. "Hoci je jasné, že by mal predseda vlády odísť, zostaňme prosím hlavne ľuďmi," povedal a zaželal... Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Michal Filek