USA plánujú zatvoriť svoje posledné dva konzuláty v Rusku
19 | 12 | 2020 I tasr

Administratíva dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa plánuje zatvoriť posledné dva zvyšné konzuláty USA v Rusku, zatiaľ čo sa novozvolený americký prezident Joe Biden pripravuje na prevzatie úradu na pozadí značného napätia panujúceho medzi Washingtonom a Moskvou.


Informovala o tom v noci na sobotu tlačová agentúra AFP.

Spojené štáty zatvoria svoje konzuláty v mestách Vladivostok a Jekaterinburg. Opatrenie prichádza "v reakcii na pokračujúce personálne výzvy namierené proti americkým diplomatickým misiám v Rusku", uvádza sa v liste z 10. decembra zaslanom Kongresu z amerického ministerstva zahraničných vecí.

Rusko v roku 2017 obmedzilo počet amerických diplomatov v krajine, čo následne viedlo k patovej situácii vo vzájomných vzťahoch medzi Moskvou a Washingtonom.

Rusi volajú po zdravom rozume. Budú bojkotovať olympijské hry?
Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne síce pôvodne plánovaný štvorročný trest znížil na polovicu, ruskí športovci boli ale aj tak vylúčení z letných olympijských hier v Tokiu 2021, zimných olympijských hier v Pekingu 2022 alebo majstrovstiev... Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


Desať amerických diplomatov pôsobiacich na predmetných dvoch konzulátoch bude preložených na veľvyslanectvo USA v Moskve, pričom 33 miestnych zamestnancov príde o prácu. Spojené štáty zatiaľ neplánujú žiadne odvetné opatrenia. Americká ambasáda v Moskve zostane poslednou diplomatickou misiou USA v krajine.

Rusko v marci 2018 nariadilo zatvorenie amerického konzulátu v Petrohrade po diplomatickej šarvátke v súvislosti s otrávením bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa na britskej pôde.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v piatok vyhlásil, že Rusko "celkom jednoznačne" stojí za nedávnym kybernetickým útokom na niekoľko amerických vládnych úradov.

Yohannes Abraham, výkonný riaditeľ Bidenovho prechodného tímu, uviedol, že hackerský útok predstavuje "veľké znepokojenie" a nová administratíva bude na podobné incidenty reagovať ráznym spôsobom. Moskva účasť na tomto útoku odmieta.

 

Západný multikulturalizmus zlyhal, tvrdí Putin
18 | 12 | 2020 | Diana Zaťková