Uznávaní vedci varujú: „Ak sa nespamätáme, čaká nás to isté čo v Bergame!“
15 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Súčasná situácia s koronavírusom na Slovensku je podľa našich vedcov mimoriadne vážna a opatrenia, ktoré sa v boji s ním prijímajú, nestačia. Súhlasí s nimi aj prezidentka Zuzana Čaputová.


Prezidentka síce ocenila návrh opatrení, ktoré prijala pandemická komisia, vyzvala však ľudí na väčšiu zodpovednosť a obmedzenie kontaktov nielen pred Vianocami, ale aj počas nich. Čaputová tiež apelovala na politikov naprieč celým spektrom, aby obmedzili spory medzi sebou, a vyzvala zamestnávateľov, aby svojim zamestnancom umožnili pracovať z domu, informuje portál hnonline.sk
Zavedieme rodinné „bubliny“ ako Veľká Británia?

Uznávaní slovenskí vedci zorganizovali aj tlačovú konferenciu, na ktorej ľuďom vysvetlili, že situácia na Slovensku je skutočne veľmi vážna. „Bojíme sa toho, že dnes už nedokážeme zmeniť to, čo prebieha a čo nás čaká. Tam už naozaj nie sú veľmi príjemné vízie. Držíme lekárom palce,“ uviedol matematik Richard Kollár, hovorca Iniciatívy slovenských vedcov a odborníkov veda pomáha COVID-19. Zmeniť však podľa neho môžeme to, čo bude v januári, ale je preto potrebné rýchlo prijať určité, a nie populárne opatrenia.

Vláda má na zajtrajšom rokovaní rozhodnúť o podobe opatrení, ktoré začnú platiť od 21. decembra. V hre je aj zákaz vychádzania s výnimkami. Podľa zistení Hospodárskych novín by po vzore Veľkej Británie malo byť povolené vytvoriť si takzvanú „bublinu“ s príbuznými. V praxi by to mohlo znamenať, že počas sviatkov by sme sa mohli stretávať s najbližšou rodinou. Práve takéto „výlety“ by boli toľko skloňovanou výnimkou z chystaného zákazu vychádzania.

Desivé slová lekára nakazeného koronavírusom: „Nikdy neviete, kedy sa môžete nakaziť!“ 
Koronavírus si našiel aj ďalšieho lekára, ktorý je v prvej línii v boji proti nemu. Tentokrát je ním Milan Kulkovský, primár z považskobystrickej nemocnice, ktorá je v jednom v súčasnosti z najnakazenejších regiónov na Slovensku. Aj on, rovnako ako... Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Vlak pandémie sa rozbehol, ide však veľmi rýchlo

​Počty mŕtvych podľa vedcov budú na Slovensku stúpať. „Vieme to isto, lebo to odráža epidemiologickú situáciu, ktorá bola pred dvomi týždňami,“ dopĺňa lekár Peter Sabaka, podľa ktorého ak nepríde k sprísneniu opatrení, hrozí úplný kolaps zdravotnej starostlivosti. Na Slovensku aktuálne eviduje 1251 patológmi potvrdených úmrtí na pľúcnu formu COVID-19, pričom v nemocniciach je s týmto ochorením, alebo s podozrením naň, rekordných 2 388 pacientov, z ktorých približne pätina zomiera. „Vlak pandémie sa rozbehol, musíme ho zabrzdiť, ale ide veľmi rýchlo. Musíme brzdiť všetci spoločne. Brzda sa volá individuálny lockdown - obmedzenie kontaktov. Ak to nespravíme, nemocnice skolabujú. Ak si pamätáte napríklad Bergamo, tak také niečo nás môže čakať,“ skonštatoval biochemik Pavol Čekan.

Bergamo je oblasť na severe Talianska, ktorá bola najviac postihnutou v krajine počas jarnej prvej vlny pandémie a stala sa tak symbolom zlyhania zdravotníckeho systému. ​​Odborníci spoločne apelujú na ľudí, aby sami bez ohľadu na oficiálne opatrenia dodržiavali odporúčania správania sa v čase pandémie a vyzývajú najmä na obmedzenia kontaktov. „Práve teraz nastáva tá hodina H, rozhodujúce obdobie,“ vraví virológ Boris Klempa a dodáva. „Tvrdý lockdown je skutočne to, čo je pre nás to posledné, čo ešte zostalo,“ uvádza v závere portál hnonline.sk.

Štyri cesty, ako potlačiť pandémiu koronavírusu podľa biológa Flegra
Jaroslav Flegr rozdelil český národ na dve polovičky. Jedna ho nemôže ani cítiť, tá druhá ho počúva. Flegr teraz na svojom Facebooku zverejnil štyri spôsoby, ako pandémiu navždy potlačiť, informuje portál Šíp. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Timotej Dudka