Pojednávanie v kauze zmeniek TV Markíza bude v januári. Polícia preverí, či Ruska naozaj napadli
15 | 12 | 2020 I tasr

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR odročil verejné zasadnutie vo veci falšovania zmeniek televízie Markíza na 12. a 13. januára. Pôvodne sa malo vo veci obžalovaných Pavla Ruska a podnikateľa Mariana Kočnera konať v utorok a v stredu (16. 12.).


Dôvodom odročenia bola neprítomnosť obžalovaného Pavla R., ktorý sa mal stať večer v pondelok (14. 12.) terčom útoku počas behu. Následne bol ošetrený v ružinovskej nemocnici a lekárom Petrom Liptákom uznaný za práceneschopného. NS SR bol o tom informovaný v utorok ráno.

O odročení rozhodol senát po krátkej, približne 20 minútovej prestávke. Nevyhovel obhajcovi Marekovi Parovi, aby konal v utorok samostatne vo veci obžalovaného podnikateľa Mariana K. Toho na verejné zasadnutie eskortovali.

S návrhom vylúčiť vec obžalovaného Pavla R. na samostatné konanie súhlasil aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta. Podľa neho je otázne, či vôbec k nejakému zraneniu obžalovaného Pavla R. došlo. Osobne ho mrzí, že súd neprijal návrh na vylúčenie veci Pavla R. na samostatné konanie. "Beriem to však len na vedomie. Verím, že ďalší termín je už nemenný," zdôraznil Šanta pri odchode z pojednávacej miestnosti.

Pavla Ruska vraj napadli a je v nemocnici. Pojednávanie v kauze zmenky TV Markíza sa nezačalo
Dnes od rána sa malo začať pojednávanie v kauze zmeniek TV Markíza, no zrejme skončí skôr, ako sa mohlo začať. Chýba totiž jeden z obžalovaných, Pavol Rusko. Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


NS SR musí preveriť práceneschopnosť Pavla R. "V prípade, že by sa potvrdila obštrukcia, vidím väzobné dôvody pre Pavla R. Od júna 2018 tvrdím, že sú dôvody na väzobné stíhanie Pavla R.," zdôraznil dozorujúci prokurátor.

Rovnako sa podľa jeho slov musí preveriť, či došlo k útoku na Pavla R. "Dnešným dňom sa vykonáva policajné šetrenie a som v kontakte s políciou. Preveruje sa to," povedal Šanta.

Pôvodne mal senát NS SR konať vo veciach odvolania procesných strán voči februárovému rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v utorok a v stredu. ŠTS odsúdil v kauze Pavla R. a Mariana K. na 19-ročný trest odňatia slobody. Odvolali sa obžalovaní aj prokurátor ÚŠP.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta a aj advokát Daniel Lipšic spochybnili v utorok pred senátom Najvyššieho súdu (NS) SR aktuálnu práceneschopnosť obžalovaného bývalého riaditeľa televízie Markíza Pavla R.

Pavol Rusko prišiel o všetko, bývalý minister a mediálny magnát je momentálne bez domova
Bývalému riaditeľovi televízie Markíza Pavlovi Ruskovi, ktorého súd spolu s Marianom Kočnerom zatiaľ neprávoplatne odsúdil v kauze zmenky, už v roku 2011 zablokovali účty a na jeho nehnuteľnosti boli uvalené exekúcie. Prišiel aj o 13 miliónov... Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Podľa Šantu mu tento stav pripomína podobné situácie na NS SR, keď dochádzalo k obštrukciám. "Obžalovaný sa má večer pred pojednávaním chrániť pred nástrahami. Nenachádzam v stanovisku lekára, aby tam bolo konštatované, že stav Pavla R. je ohrozený," povedal Šanta. Ospravedlnenie nebolo vykonané riadne. Výnimočne však na krátky čas súhlasí s návrhom obhajcu obžalovaného Mareka Paru, aby NS SR konal len vo veci podnikateľa Mariana K. a vec Pavla R. v kauze falšovania televíznych zmeniek vylúčil na samostatné konanie.

Obhajca poškodenej televízie Lipšic zdôraznil, že práceneschopnosť Pavlovi R. vystavil MUDr. Peter Lipták, ktorý už v minulosti počas konaní na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku vystavil Pavlovi R. spornú práceneschopnosť pre problémy s chrbticou. "Toto ospravedlnenie nespĺňa podmienky. Ide o predvianočnú obštrukciu obžalovaného," vyhlásil Lipšic.

Sudca Mamojka prežil kontakt s Kočnerom - učí na troch vysokých školách
Ústavnému sudcovi Mojmírovi Mamojkovi sa stali osudné kontakty s Marianom Kočnerom. Skúsený sudca sa však nestratil, otriasol sa a teraz vyučuje až na troch vysokých školách. V dvoch je dokonca aj vo vedeckej rade. Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.