Poslanec Benčík udal košickú advokátku Krajníkovú. Teraz ju musí riešiť advokátska komora
07 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zastala sa rodičky, teraz má advokátka Adriana Krajníková sama problém. A to priamo so Slovenskou advokátskou komorou, ktorá voči nej začala disciplinárne konanie.


Advokátka Adriana Krajníková je známa z októbrového incidentu v košickej nemocnici, keď nastávajúca rodička niekoľko hodín odmietala rešpektovať pokyny lekárov týkajúce sa prevencie nového koronavírusu. Slovenská advokátska komora teraz začala voči Krajníkovej disciplinárne konanie pre podozrenie z porušovania viacerých ustanovení zákona o advokácii a advokátskeho poriadku, informuje portál aktuality.sk.
Ohýbanie faktov a práva doplnené o zavádzanie ľudí

Krajníková je známa z októbrového incidentu v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura, keď nastávajúca rodička niekoľko hodín odmietala rešpektovať pokyny lekárov týkajúce sa prevencie nového koronavírusu. Rodičku vtedy cez telefón inštruovala spomínaná advokátka. Na advokátsku komoru podal na ňu podnet známy udavač a súčasný poslanec Národnej rady Ján Benčík.

Poslanec strany Za ľudí poukazoval na vyjadrenia advokátky zozbierané zo sociálnych sietí i rozhovorov a podľa neho v nich išlo o šírenie nebezpečných hoaxov v súvislosti s ochorením COVID-19, ktoré môžu mať negatívny dosah na zdravie a život obyvateľov. Benčík mal zároveň podozrenie „na ohýbanie faktov a práva“ a zavádzanie ľudí mylnými právnymi radami bez upozornenia na akékoľvek riziká.

Poslanec poukázal aj na podozrenie zo znevažovania advokátskeho stavu „nevhodným, agresívnym a vulgárnym slovníkom“.

„Sťažnostné aj disciplinárne konanie je neverejné a podlieha zákonnej povinnosti mlčanlivosti. Komora už v lete žiadala Ministerstvo spravodlivosti o predloženie zmeny zákona o advokácii. Kým zákon nebude zmenený, je možné o postupe vo veci informovať len sťažovateľov,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Slovenskej advokátskej komory Alexandra Donevová.

Rodičke, ktorá odmietla "dobrovoľný" test a jej advokátke mnohí tlieskajú. O koho práva a slobody tu ide?
Prípad rodičky, ktorá sa pred pôrodom v košickej nemocnici odmietla dať otestovať na COVID-19 a potom si zavolala právničku, vyvolal rozruch a podľa niektorých je i nebezpečným precedensom. Advokátka hovorí o „fašizme“ či „vojne“ a hoci sa mnohí s... Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Natália Sollárová

Napomenutie, alebo až vyčiarknutie zo zoznamu advokátov

Sťažnosti na advokátov preveruje Revízna komisia komory, ktorá, ak uzná možné porušenie, podá návrh na začatie disciplinárneho konania voči advokátovi. Porušenie advokátskych predpisov alebo advokátskej etiky môže konštatovať len disciplinárny senát komory, ktorý môže uložiť advokátovi sankciu od napomenutia cez peňažnú pokutu až po vyčiarknutie zo zoznamu advokátov.

Rozhodovanie disciplinárneho senátu prebieha podobne ako napríklad súdne pojednávanie. „V priemere takéto konania u nás trvajú do právoplatného disciplinárneho rozhodnutia rádovo do šiestich mesiacov, záleží to však od mnohých faktorov,“ doplnila podľa portálu aktuality.sk Donevová.

V Košiciach sa rodičke vyhrážali odobratím dieťaťa, ak sa matka nedá "dobrovoľne" otestovať
V piatok vo večerných hodinách bola JUDr. Krajníková zavolaná matkou rodičky na pomoc do nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Personál pôrodnice odmietal vykonať pôrod bez čerstvého Covid testu. Neskôr personál tvrdil, že v zmysle nariadení nemocnice... Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | Petra Demková