Aktualizované: Tibor Gašpar a Milan Mihálik ostávajú vo väzbe, Hraško vraj nevníma realitu
08 | 11 | 2020 I Imrich Kovačič, Jozef Uhlárik ml.

Špecializovaný súd vzal Tibora Gašpara a Milana Mihálika do väzby, podľa sudcu by  mohli ovplyvňovať svedkov a pokračovať v trestnej činnosti. Obaja podali voči rozhodnutiu sťažnosť, píše Denník N.


U Gašpara súd neakceptoval ako dôvod možnú útekovú väzbu. Postupne sa rozhoduje o ďalších obvinených bödörovcoch.

Mihálik je bývalý zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA.

Sudca rozhodol, že za mrežami zostáva aj bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA Robert Krajmer.

Ďalším, ktorý pôjde do väzby, je aj bývalý šéf odposluchov v SIS Marián Zetocha zo skupiny bödörovcov.

K vyššie menovaným vysokopostaveným policajným funkcionárom NAKA sa za mrežami pridá tiež už bývalý funkcionár ministerstva vnútra Martin Fleischer.

Vo všetkých prípadoch, okrem Fleischera, uvalil sudca na obvinených preventívnu (obava z pokračovania v trestnej činnosti) a kolúznu (obava z ovplyvňovania svedkov a marenia dôkazov) väzbu. Fleischer dostal iba kolúznu väzbu. Všetci podali proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej, ako u ostatných, bude rozhodovať Najvyšší súd.

Vo väzbe neskončil podľa rozhodnutia sudcu iba bývalý referent expozitúry západ Národnej jednotky finančnej polície NAKA Ivan Bobocký Prokurátor totiž zobral návrh na jeho väzbu späť, pretože sa k svojim činom v sobotu priznal a spolupracoval. Na slobode bude stíhaný aj bývalý šéf Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník, lebo i v jeho prípade vzal prokurátor návrh na väzbu späť. Slobodník bol vypovedať niekoľko dní pred svojim zadržaním.

O bývalom riaditeľovi Národnej kriminálnej agentúry Petrovi Hraškovi bude dnes rozhodnuté „od stola“, čiže bez jeho prítomnosti! Od soboty je totiž v nemocnici pre zlý psychický stav. V lekárskej správe o ňom je vraj napísané, že ide o vážny stav. „Nevníma realitu,“ povedal na margo Hraškovho súčasného stavu jeho obhajca.

Vyšetrovanie akcie "Očistec" vedie čoraz bližšie k Smeru-SD. Smeruje to na Kaliňáka?
Zatýkanie vysokopostavených exšéfov polície v rámci akcie Očistec, ale najmä niektoré výpovede zadržaných funkcionárov možno dovedú políciu až k dlhé roky najobľúbenejšej strane, ktorej šéfuje Robert Fico. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Pôvodne mal sudca rozhodovať o obvinených zadržaných počas štvrtkovej (5. 11.) policajnej akcie Očistec od 13.00 hodiny. Postupne pred sudcu budú každú približne polhodinu predvádzať obvinených. Posledného by mali predviesť bývalého riaditeľa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Sudca začal s výsluchmi obvinených v sobotu (7. 11.) od 12.00 hodiny a výsluchy ukončil večer.

Expríslušník NAKA Ivan Bobocký sa k obvineniam priznal. Ako prvý začal výsluch v sobotu bývalého funkcionára Ministerstva vnútra SR Martina Fleischera. Nasledovať mal pôvodne výsluch bývalého šéfa NAKA Petra Hračka, ten je však podľa vyjadrenia jeho obhajcu Ľubomíra Hlubočana od soboty rána v nemocničnom ošetrení.

Prokurátor ÚŠP podal návrh na väzobné stíhanie ôsmich osôb v sobotňajších skorých ranných hodinách. Obvinenie vyšetrovateľ NAKA vzniesol pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Dovedna je obvinených 13 osôb - medzi nimi aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, bývalý elitný policajt Pavol Vorobjov, nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a Milan Žáčik. Tí sú už dávnejšie stíhaní väzobne. Jednu osobu z policajného zaistenia prepustili. Má ísť o Vladimíra Bistáka

Akcia Očistec: Gašpar obvinenia odmieta, Slobodník chce spolupracovať, Hraško sa psychicky zrútil
Štvrtková akcia NAKA poriadne zamávala Slovensko a určite aj slušnými policajtami. Zaujímavé je aj sledovanie, ako sa bývalí vysokí funkcionári polície pred sudcom spávajú. Hraško sa k nemu ani nedostal. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.