Je Slovensko svojim testovaním výstrahou pre iné krajiny? Česi takúto myšlienku hneď odmietli
04 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér pred celoplošným testovaním s nadšením oznamoval, že Slovenskom sa chcú inšpirovať aj iné krajiny. Ako sa zdá, Česko to pravdepodobne nebude.


Druhá vlna koronavírusu udrela plnou silou aj v susednom Česku, ktoré dával Igor Matovič ako odstrašujúci prípad ak sa nám pandémia vymkne z rúk. Podľa nášho premiéra sa „českej ceste“ môžeme vyhnúť aj celoplošným testovaním, ktoré, ak dopadne úspešne, zvažujú i v Čechách. Túto myšlienku ale obyvatelia Česka odmietli, informuje portál dnes24.sk.
NIE celoplošnému testovaniu

V utorok zaznamenali v Českej republike 12 088 nových prípadov koronavírusu, no ani to Čechov nepresvedčilo, aby s celoplošným testovaním súhlasili. Vyplynulo to z najnovších údajov zverejnených na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva. Celkový počet potvrdených prípadov od začiatku pandémie sa zvýšil na 362 985, pričom v sú­časnosti je nakazených 173 892 ľudí a 185 180 sa z ochorenia vyliečilo. S ochorením COVID-19 je hospitalizovaných 7 396 pacientov a v spojitosti s chorobu zomrelo celkom 3 913 osôb.

Slovenské testovanie si všíma aj Európa. Inšpirujú sa nami, alebo budeme na smiech?
Naše celoplošné testovanie vďaka premiérovi Matovičovi sledujú aj v Európskej únii. Všímajú si však aj antigénové testy či rozkol medzi vládou a prezidentkou. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Lepšie je cielené testovanie

Celoplošné testovanie populácie na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 sa v Českej republike sa zrejme neuskutoční, uviedli to Novinky.cz s odvolaním sa na vyjadrenia epidemiológa Romana Chlíbeka, ktorý je vedúci epidemiologickej skupiny pri ministerstve zdravotníctva. „Podľa posledných diskusií sa od toho upustilo a zavádza sa efektívnejšie cielené testovanie,“ povedal Chlíbek. Vláda bude plošne testovať len v domovoch seniorov a domovoch sociálnych služieb.

Novinky.cz pripomínajú, že na Slovensku počas predchádzajúceho víkendu otestovali viac ako 3,6 milióna ľudí a nákaza sa potvrdila len u vyše jedného percenta. Podľa Chlíbeka teda celoplošné testovanie na Slovenku veľa úžitku neprinieslo. „Potvrdilo sa, že premorenie populácie je nízke,“ skonštatoval Chlíbek. Projekt plošného testovania v Českej republike podľa Noviniek.cz kritizovali i praktickí lekári a na zníženú citlivosť antigénových testov upozornili aj odborníci.
Testovať sa bude len niekde

Český minister zdravotníctva Jan Blatný po zasadaní vlády na začiatku týždňa oznámil, že kabinet schválil testovanie na prítomnosť nového koronavírusu v domovoch pre seniorov a ďalších lôžkových zariadeniach sociálnych služieb aj pre zamestnancov. Začať by sa malo dnes a bude sa vykonávať prostredníctvom antigénových testov. Novinky.cz pripomínajú, že plošné testovanie plánoval spustiť aj bývalý český minister zdravotníctva Roman Prymula, ktorého Blatný minulý týždeň vystriedal vo funkcii, dodáva portál dnes24.sk.

Vynaložili sme sto miliónov eur na pretestovanie obyvateľov naozaj efektívne?
Celoplošné testovanie na COVID-19 má za sebou prvý deň, po ktorom hlásia jednotlivé regióny, že otestovali niečo viac ako 60 % ľudí. Koľko to bude za celý víkend? Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.