Stojíme na strane bieloruských občanov, tvrdí Šeliga
08 | 10 | 2020 I TASR

Slovensko stojí na strane bieloruských občanov a na strane demokratických síl. Povedal to podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) po stretnutí s líderkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou.


„Bieloruská občianska spoločnosť a demokratická opozícia sú v tisíckrát komplikovanejšej situácii, ako sme boli my. Zmanipulované voľby, nasadenie bezpečnostných zložiek a následné zatýkanie, bitie, zastrašovanie. Bielorusi ani napriek tomu svoj nenásilný boj s diktátorom nevzdávajú,“ zdôraznil Šeliga s tým, že ľudia majú právo vybrať si v slobodných voľbách, kto ich bude reprezentovať.

Cichanovská sa vo štvrtok stretla aj s Bielorusmi žijúcimi na Slovensku, aktivistami za slobodné Bielorusko a niektorými poslancami Národnej rady SR. Podľa Ondreja Dostála (SaS) Slovensko ako demokratický štát by malo podporovať demokraciu a ľudské práva všade vo svete.

„Bielorusko je blízko a je to krajina, v ktorej je otvorená diktatúra prezidenta Lukašenka. Vnímam preto ako našu povinnosť zastávať sa demokratickej opozície a protestovať proti evidentne zmanipulovaným voľbám,“ povedal pre TASR.

Čaputová vymenovala do funkcie podpredsedníčky Najvyššieho súdu SR Andreu Moravčíkovú
Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes vymenovala na návrh Súdnej rady do funkcie podpredsedníčky Najvyššieho súdu SR Andreu Moravčíkovú. Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | SITA