Arménsko varuje, že rozmiestni ruské rakety Iskander, ak Turecko použije v konflikte o Náhorný Karabach stíhačky F-16
30 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Arménsko je pripravené použiť balistické rakety Iskander ruskej výroby v oblasti Náhorného Karabachu, ak Turecko na podporu azerbajdžanskej ofenzívy nasadí svoje americké stíhačky F-16, uviedli v pondelok miestni úradníci, informuje portál RT.


Arménsky veľvyslanec v Rusku Vardan Toganyan v pondelok vyhlásil, že „všetky opatrenia vrátane rakiet Iskander“ sú na stole, ak Ankara nasadí prúdové lietadlá.

Dodal však, že čas na to ešte nenastal. Podľa Toganyana sú systémy PVO dostatočné na to, aby si poradili s doteraz používanými tureckými a azerbajdžanskými bezpilotnými lietadlami.

9K720 Iskander je mobilný balistický raketový systém krátkeho dosahu ruskej konštrukcie, ktorý slúži ozbrojeným silám Arménska. Jereven vyhlásil, že je otvorený nasadeniu Iskanderu aj prúdových lietadiel Su-25, ak bude nevyhnutné odpovedať na útok Azerbajdžanu v prebiehajúcom konflikte o sporný región.

Moskva reaguje na problém v Náhornom Karabachu, pričom nalieha na Arménsko a Azerbajdžan, aby zastavili boje
Rusko v nedeľu vyjadrilo hlboké znepokojenie nad náhlym vzplanutím dlhotrvajúceho napätia v spornom regióne Náhorný Karabach. Moskva je pripravená vyvinúť úsilie ako sprostredkovateľ, uviedlo ministerstvo zahraničia, informuje portál... Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Hovorca arménskeho ministerstva obrany Artsrun Hovhannisyan na pondelňajšej tlačovej konferencii uviedol, že Jerevan môže používať ťažké zbrane, ak si to "situácia vyžaduje".

Azerbajdžanský minister zahraničia Jeyhun Bayramov reagoval vyhlásením, že Baku má „adekvátnu odpoveď“ pripravenú na akúkoľvek potenciálnu eskaláciu z arménskej strany bez uvedenia akýchkoľvek podrobností.

Boje pokračujú už od nedele bez známok deeskalácie. Keď sa boje zintenzívnili, Arménsko, Náhorný Karabach a Azerbajdžan zaviedli stanné právo a vyzvali svojich záložníkov do výzbroje. Z oboch strán boli hlásené desiatky vojenských aj civilných obetí.

Prečo Arménsko a Azerbajdžan bojujú a aké to má dôsledky?
Napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom v oblasti Náhorného Karabachu spôsobilo prepuknutie jedného z európskych „zmrazených konfliktov“. Téme sa venuje The Guardian. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Diana Zaťková