Mohla by sa americká a čínska ekonomika skutočne "oddeliť"?
13 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

komentár Isabella Weber (The Guardian)


Tlak novej studenej vojny je všade. Ekonomický kontext konfrontácie medzi USA a Čínou sa však zásadne líši od dôb železnej opony. 


USA a Sovietsky zväz vytvorili konkurenčné globalizácie, ktoré rozdelili svet na samostatné ekonomické bloky. Dnes dve strany súčasného rozdelenia sú navzájom spojené ako jedna „Chimerica“ - s Čínou ako globálnym „seminárom“ a USA ako technologickým „ústredím“ sveta.

Stará nádej, že táto vzájomná ekonomická závislosť zabráni politickým konfliktom, bola zničená. Namiesto toho hlboká hospodárska integrácia zvýšila stávky - jadro svetovej ekonomiky by sa mohlo rozpadnúť.

Dnešný globálny ekonomický poriadok je stále vpísaný na zadnej strane každého iPhonu - navrhnutý v Kalifornii, zostavený v Číne. Obe kandidáti na amerického prezidenta v snahe o americké predsedníctvo sa zaväzujú ukončiť toto usporiadanie. Prísľubom, tentokrát na oboch stranách, je priniesť výrobu domov.

Kampaň prezidenta Trumpa hlása, že „ukončí našu závislosť od Číny“ . Joe Biden sa pokúša vyhnať  Trumpa a sľubuje budúcnosť filmu „Made in America“. Medzitým Si Ťin-pching vyhlasuje „ duálny obeh “ ako novú čínsku ekonomickú stratégiu, ktorá sľubuje viac zamerania na domácu sféru ako na závislosť od zvyšku sveta.

Vojna medzi Pekingom a Washingtonom pokračuje
12 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Je pravda, že jednou časťou tohto dvojakého prístupu je signalizácia, že čínske dvere zostávajú otvorené. Xi osobne napísal riaditeľom zahraničných firiem a ubezpečil ich o priaznivom obchodnom prostredí. Čínska vláda oznámila plány na premenu ostrova Hainan na gigantický prístav voľného obchodu a Čína otvorila svoje finančné a poisťovacie trhy tempom, v ktoré sa manažéri medzinárodných fondov  neodvážil dúfať.

Na druhej strane sa Čína pripravuje na zlyhanie USA, pričom zdôrazňuje cieľ samostatnosti v kritických odvetviach, ako sú potraviny a technológie. „Oddelenie“ sa stalo novým módnym slovom popisujúcim možnosť ekonomického rozpadu medzi USA a Čínou. Aj Trump to nedávno pridal do svojho rétorického arzenálu .

Oddelenie znie, akoby sa rozpad dvoch najväčších svetových ekonomík mohol uskutočniť v jednom jednoduchom kroku - napríklad odpojením spojky medzi dvoma vagónmi vlaku. Toto nemohlo byť ďalej od pravdy.

Presuňme výrobu. Znie to jednoducho

V roku 2012 sa Barack Obama pýtal Steva Jobsa, či by sa iPhone mohol vyrábať v USA. Pracovné miesta odpovedali jednoznačným nie a ťažkosti i dnes pravdepodobne pretrvávajú. Čínske vládne inštitúcie, miestni obchodní partneri a nadnárodné korporácie budovali dodávateľské reťazce v Číne od konca 80. rokov. Výrobné závody sú udržiavané obrovským rozvojom infraštruktúry a čerpajú zo zhruba 300 miliónov čínskych migrujúcich pracovníkov, z ktorých mnohí žijú v "spálňach" na okraji montážnej linky.

Ceny ropy ustupujú a narastajú obavy z nadmernej ponuky
Medzinárodné referenčné hodnoty Brent a West Texas Intermediate (WTI) v piatok opäť poklesli po prekvapivom zvýšení amerických zásob ropy, ktoré vyvolalo obavy z nadbytku ponuky na globálnom trhu s ropou, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Keď hovoríme o „odčlenení“ od Číny, máme na mysli v skutočnosti úplnú reorganizáciu veľkej časti svetovej produkcie. V dôsledku obchodnej vojny sa podiel Číny na globálnych dodávateľských reťazcoch počítačov a tabletov - najviac postihnutého odvetvia - znížil asi o 4 percentuálne body.

Čína napriek tomu produkuje 45% svetového vývozu v tomto sektore a 54% všetkých telefónov na svete. V prípade nábytku, odevov a elektrických spotrebičov pre domácnosť je to podiel 34%, 28% a 42%. Pokiaľ sa zahraničné podniky pokúsia presunúť svoju výrobu z Číny, správy hovoria znepokojivý príbeh o vyhliadkach na rýchle oddelenie.

Cestujúcich na železnici čakajú od budúceho týždňa výluky na viacerých tratiach
Cestujúcich železničnou dopravou čakajú od budúceho týždňa výluky na tratiach vo viacerých častiach Slovenska. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | SITA


Foxconn presúva časť svojej produkcie do Vietnamu a Indie, asi 70 % však zostane v Číne . Aj keď k tomu napomáha jedinečná schopnosť Číny v rýchlom rozvoji infraštruktúry, presun hlavných výrobných zariadení si vyžaduje čas. Predchádzajúce premiestnenie tovární spoločnosti Foxconn v rámci Číny do vnútrozemského mesta Zhengzhou trvalo niekoľko rokov. V dôsledku vysokých nákladov s tým spojených sa obchodná komunita v skutočnosti do značnej miery zdráha riadiť sa výzvami politikov na odchod z Číny.

Zatiaľ čo svet zostáva závislý od čínskej výrobnej infraštruktúry, Čína sa nezaobíde bez zahraničnej technológie. V priemysle kritických počítačových čipov je Čína stále roky za vedúcimi predstaviteľmi odvetvia a zostáva viazaná na know-how USA . Nedávne sankcie, ktoré spoločnosti Huawei obmedzujú čipy vyrobené v USA, sú teda označované ako „ rozsudok smrti “ pre najúspešnejšiu čínsku technologickú spoločnosť.

A hoci sa čínsky stimulačný balík Covid-19 zameriava na dlhodobý, vysoko kvalitný rozvoj a je zameraný na inovácie, krajina čelí veľkému boju na technologickej hranici. „Keby USA ďalej zasiahli kľúčové oblasti čínskeho technologického priemyslu,“ varuje čínska výkonná moc, „ dopad by bol zničujúci .“

Päť rokov od brutálnej vraždy vo Vrbovom. Vieme, čo robia obaja násilníci
Od brutálnej a najmä nezmyselnej vraždy Mareka Kalužu (†23), ktorého na smrť dobili Róbert Reško a jeho maloletý syn Patrik, uplynulo dnes päť rokov. Kým starší z vrahov si odpykáva 19-ročný trest za mrežami, mladší si už svoj život užíva doma, na... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Aj sféra financií vyzerá hrozivo. Čína sa dlhodobo usiluje pridať RMB do radov medzinárodných rezervných mien. Krajina tiež naďalej vedie najväčšiu devízovú rezervu amerických dolárov. Čínski vedci a úradníci sa zároveň čoraz viac obávajú totálnej „finančnej vojny“. Yu Yongding , ekonóm a bývalý poradca čínskej centrálnej banky, varuje, že Čína je závislá od amerického dolárového systému a čínske banky by mohli byť vážne zablokované, ak by boli sankciami vylúčené.

Podľa Yu by USA mohli zájsť až tak ďaleko, že sa zmocnia čínskych zámorských aktív. Takéto finančné sankcie by mohli spustiť nebezpečnú špirálu odvetných opatrení, v ktorej by nebolo ohrozené nič iné ako globálny výrobný systém.

Koniec komunizmu by mohol byť najtesnejšou analógiou, ktorá existuje pre perspektívu rýchleho oddelenia. Naposledy bola demontovaná cezhraničná výrobná sieť a „ červená globalizácia “ bola zrušená jedným veľkým treskom. Výsledkom tejto „šokovej terapie“ v Rusku bola násilná skúsenosť s deindustrializáciou spojená s krízou úmrtnosti nad rámec predchádzajúcich mierových skúseností priemyselných krajín.

Covid-19 odhalil realitu Británie: chudoba, neistota a nerovnosť
Iba spravodlivejšia spoločnosť môže položiť základy hospodárskeho oživenia a vybudovať odolnosť voči budúcim krízam Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Čína odvrátila šokovú terapiu v ruskom štýle v 80. rokoch o vlások, pretože najvyššia úroveň politického vedenia sa pripravovala na implementáciu tejto politiky. Prevažovala postupná reforma, ktorá položila základy hospodárskeho rastu krajiny.

Nádejou zostáva, že sa dá vyhnúť veľkým šokom aj vo vzťahoch medzi USA a Čínou. Globálne výzvy, od pandémie po rozpad podnebia, stále narastajú a vyžadujú si čínsko-americkú spoluprácu. Po voľbách v USA by sa mohla otvoriť príležitosť na dôkladné opätovné prerokovanie vzťahov v jadre svetovej ekonomiky. Vypracovanie uskutočniteľných stratégií zmierenia je naliehavou úlohou na oboch stranách priepasti.

• Isabella Weber je odborná asistentka ekonómie na University of Massachusetts Amherst a autorka pripravovanej knihy How China Escaped Shock Therapy


Vojna proti terorizmu - najväčší podvod v histórii
Komentár Caitlin Johnstone (RT, nezávislá novinárka ) Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Diana Zaťková