Slovensko nie je mafiánsky štát,s takým označením nesúhlasím, vyhlásila prezidentka
04 | 09 | 2020 I SITA

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa nestotožňuje s označením Slovenska ako mafiánskeho štátu. Povedala to po piatkových pracovných raňajkách s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina) a premiérom Igorom Matovičom (OĽANO).


Slovensko podľa hlavy štátu čelí odhaleniam o korupcii na vysokých miestach vrátane justície. Ako však tvrdí, je to dobre a víta, že sa tieto odhalenia vyšetrujú, a verí vo vyvodenie zodpovednosti. Čaputová poznamenala, že Slovensko je krajina, kde sa občas objavia mafiánske praktiky, ale nepovažuje ho za mafiánsky štát.

Prezidentka takto reagovala na novinársku otázku, ako vníma, že nemecký denník Die Welt označil po štvrtkovom (3. 9.) oslobodení Mariana K. a Aleny Zs. spod obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka Slovensko za mafiánsky štát. Čaputová pripomenula, že rozhodnutie senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v tejto veci je hodné rešpektu.

"Nezaznamenala som od nikoho, ani od priamych účastníkov trestného konania, pochybnosti z hľadiska nestrannosti a nezávislosti súdneho procesu. Áno, môžeme sa s názorom súdu nestotožniť, môžeme mať iné právne názory. Rozhodnutie súdu je však hodné rešpektu," skonštatovala prezidentka.

Bonul stratil bezpečnostnú previerku! Donedávna mal prístup všade a ku všetkému
Žatva sa skončila. Bude sa treba poobzerať po iných ako štedrých štátnych zákazkách. Bez previerky už Bödörvci nemajú šancu uberať z našej spoločnej kasy. Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Pripomenula, že rozsudok nie je právoplatný a vecou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR. Prezidentku bude však zaujímať písomné vyhotovenie štvrtkového rozsudku a presvedčivosť odôvodnenia rozhodnutia súdu. "Bude pre mňa dôležité to, ako bude výrok súdu zdôvodnený. Či argumenty, ktoré súd uvedie na opodstatnenie svojho výroku, budú logické a vo vzájomnej súvislosti a či budú zrozumiteľné a presvedčivé aj pre verejnosť," vyhlásila Čaputová. V rozsudku sa bude snažiť prezidentka porozumieť aj tomu, či išlo o nezávislé a nestranné rozhodnutie súdu, alebo či zvíťazil technokratický prístup pri posudzovaní celej veci.

Predseda parlamentu uviedol, že aj on bol prekvapený z rozsudku, no pevne verí, že senát ŠTS rozhodoval podľa zákona, dôkazov a nie podľa niečoho iného. "Dnes už som presvedčený, že niečo iné tam nebolo," poznamenal. Senáty sú podľa Kollára preto trojčlenné, lebo názorov môže byť viac a každý pritom môže byť správny. "Politici a ani médiá by nemali dopredu odsúdiť človeka, rozhodnúť a vykonať zároveň popravu," skonštatoval. Myslí si, že asi všetci by boli spokojní s iným výsledkom rozsudku ŠTS, ale pripomína, že je tu ešte Najvyšší súd SR, ktorý môže zmeniť celé rozhodnutie.

Bonul stratil bezpečnostnú previerku! Donedávna mal prístup všade a ku všetkému
Žatva sa skončila. Bude sa treba poobzerať po iných ako štedrých štátnych zákazkách. Bez previerky už Bödörvci nemajú šancu uberať z našej spoločnej kasy. Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Premiér sa podľa vlastných slov stále nezbavil zlého pocitu, že spravodlivosť si vo štvrtok dala asi pauzu. "Verím, že sa vráti z dovolenky a po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR si povieme, že je to rozhodnutie v súlade so zdravým rozumom," vyhlásil. Štvrtkový rozsudok ŠTS berie len na vedomie, ako tvrdí, "nedokáže zo seba dostať", že by ho mal rešpektovať. Súd by mal podľa Matoviča jednoznačne vyhodnocovať dôkazy v kontexte.

Na margo označenia Slovenska za mafiánsky štát premiér reagoval, že vždy odsudzoval, keď tak robil bývalý prezident SR Andrej Kiska. "Nemyslím si, že ani za Roberta Fica a ani za Petra Pellegriniho bolo Slovensko mafiánsky štát. Sme však štát, ktorý mal často mafiánske praktiky. Veľmi ma mrzí, ak nejaké médium označuje Slovensko za mafiánsky štát," uviedol Matovič.