O vydržaní majetku bude môcť rozhodnúť len súd, tvrdí Kolíková
19 | 08 | 2020 I SITA

Súd bude môcť ako jediný potvrdiť vydržanie majetku. Uviedla to dnes po rokovaní vlády ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí). Doposiaľ mohli o vydržaní majetku rozhodnúť notári. Táto ich právomoc teda bude už len na súdoch.


Ministerstvo sa rozhodlo upraviť legislatívu pre mnohé kauzy, v ktorých bol postup notárov pri rozhodovaní o vydržiavaní majetku spochybňovaný. Do medzirezortného pripomienkového konania plánuje rezort zaradiť aj novelu zákona o civilno sporový poriadok a exekútorský poriadok. Novely majú za cieľ zefektívniť vymáhateľnosť práva.

Zmena exekútorského poriadku súvisí s potrebou zaviesť opatrenia pre exekútorov, ktoré sú účinnejšie pre vymoženie povinností, ktoré sú nepeňažnej povahy. Opatrenie by do budúcnosti mohlo pomôcť aj v takých prípadoch, ako bol napríklad známy spievajúci dom v Štúrove, či v prípadoch stavieb, ktoré mali byť na základe súdneho rozhodnutia odstránené a napriek tomu naďalej stoja.

Takéto ignorovanie súdneho rozhodnutia môže po novom vyjsť previnilca až 30-tisíc eur, alebo príde o vodičský preukaz, prípadne mu zablokujú a znemožnia používať jeho veci.

Štát bude aj naďalej pokračovať vo vyplácaní prvej pomoci ľuďom
Štát bude aj naďalej pokračovať vo vyplácaní prvej pomoci ľuďom ekonomicky zasiahnutým pandémiou koronavírusu tak, ako je pomoc aktuálne nastavená na webovej stránke pomahameludom.sk. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | SITA