Viac ako 80% Afroameričanov v USA chce, aby policajti zostali a hliadkovali v komunitách
06 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Napriek protestom Black Lives Matter, ktoré sa uskutočňujú po celej krajine a požadujú rozpustenie policajných oddelení alebo aspoň obmedzenie ich rozpočtov, podľa novej ankety sa naznačuje, že Afroameričania nepodporujú úsilie o odstránenie policajtov z ulíc, informuje portál RT.


Prieskum spoločnosti Gallup, ktorý bol zverejnený v stredu, sa uskutočnil v júli a zúčastnilo sa na ňom viac ako 36 000 dospelých občanov USA.

Neuveriteľných 81 percent Afroameričanovia uviedlo, že chce, aby polícia strávila vo svojich štvrtiach rovnaké množstvo času, ako tomu bolo doteraz alebo aby mali ešte väčšiu prítomnosť. Výsledky sú podobné naprieč všetkými rasami: 88 percent bielych Američanov, 83 percent hispánskych Američanov a 72 percent ázijských Američanov tvrdia to isté.

Prieskum tiež potvrdil, že Afroameričania častejšie vidia prítomnosť polície vo svojich komunitách, pričom 73 percent respondentov odpovedalo, že si všimnú policajtov vo svojich štvrtiach „niekedy“ alebo „veľmi často“. U bielych respondentov ide o 65 percent.

ŠOKUJÚCE: Počas prestrelky gangov neďaleko Štokholmu zomrelo 12-ročné dievča
Prestrelka pri švédskom hlavnom meste si vyžiadala život 12-ročného dievčatka, čo vyvolalo šok a pobúrenie u verejnosti, pričom vláda sa opäť zaviazala zintenzívniť policajnú kontrolu a uvaliť prísnejšie tresty, aby zastavila vlnu násilia gangov,... Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Aj keď túto medzeru možno považovať za podporu obvinenia z nadmernej policajnej kontroly čiernych komunít, stále to má malý vplyv na to, či občania chcú viac či menej prítomnosť polície. "Mierne zvýšená frekvencia, s akou Afroameričania vidia políciu vo svojom okolí, má obmedzený vplyv na ich preferencie pri zmene prítomnosti miestnej polície," napísala spoločnosť Gallup vo svojich zisteniach.

Približne tretina Afroameričania, ktorí odpovedali, že „často“ vidia políciu vo svojich štvrtiach, povedala, že by si želala aby videli policajtov menej, avšak viac ako 50 percent nechce žiadnu zmenu.

Prieskum tiež ukázal, že len veľmi málo Afroameričanov je presvedčených, že stretnutie s policajtmi má "dobrý koniec". Iba 18 percent uviedlo, že sú veľmi presvedčení, že takéto stretnutie skončia dobre. Táto nedôvera voči polícii v skutočnosti presahuje širokú verejnosť, pričom 48% respondentov uviedlo, že sú veľmi presvedčení, že stretnutie s dôstojníkom skončí dobre, zatiaľ čo 37% bolo iba trochu presvedčených.

„Pijeme z toalety“. Migranti hovoria o pekelných väzenských strediskách Saudskej Arábie
Kráľovstvo by malo prehodnotiť politiku masových deportácií, keďže neľudské podmienky vyvolávajú obavy zo šírenia Covid-19 Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | Mário Martinka