Jadrové zbrane sú nemorálne, Hirošima a Nagasaki nech slúžia ako varovanie, odkázal pápež František
06 | 08 | 2020 I SITA

Pápež František vo štvrtok pri príležitosti 75. výročia zhodenia atómovej bomby na Hirošimu vyzval na mier a podotkol, že používanie a držanie nukleárnych zbraní je "nemorálne".


"Nikdy nebolo jasnejšie, že na to, aby prekvital mier, musia všetci odložiť vojnové zbrane. Týka sa to najmä tých jadrových, ktoré sú najsilnejšie, najničivejšie a môžu spôsobiť skazu celých miest a krajín," uviedol pápež vo svojom odkaze.

Pontifik vo štvrtok opäť zopakoval myšlienku z 24. novembra minulého roka. "Použitie atómovej energie na vojnové účely je nemorálne, rovnako tak aj vlastnenie jadrových zbraní," dodal 83-ročný Argentínčan.

Rakúski vedci vylepšili systém detekcie kozmického odpadu
Rakúski vedci navrhli spôsob, ako vylepšiť sledovanie kozmického odpadu a lepšie tak zabrániť nebezpečným kolíziám na obežnej dráhe Zeme. Informuje o tom spravodajský portál CNN. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | SITA


Svätá stolica bola medzi prvými krajinami, ktoré podpísali a ratifikovali novú dohodu o zákaze jadrových zbraní. Samotný František zašiel ďalej než ktorýkoľvek z jeho pápežských predchodcov. V roku 2017 vyhlásil, že nielen použitie, ale aj držanie atómových zbraní by sa malo tvrdo odsúdiť.

Vo štvrtkovom posolstve zdupľoval, že Hirošima a Nagasaki musia naďalej slúžiť ako varovanie pre všetkých ľudí aj budúce generácie.