Pomoc v hmotnej núdzi stráca na hodnote, upozorňuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť
04 | 08 | 2020 I SITA

 Pomoc v hmotnej núdzi od jej zavedenia stráca na hodnote. Na sociálnej sieti na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Kým v roku 1998 pomoc v hmotnej núdzi pre jednotlivca tvorila zhruba 30 % z priemernej mzdy, po reforme sociálneho systému v roku 2004 tento podiel klesol na 19 %.


Do roku 2019 dávky a príspevky v hmotnej núdzi neboli legislatívne naviazané na žiadny ukazovateľ, upravovali sa podľa rozhodnutia vlády. "Postupne tak podiel tejto pomoci klesol v roku 2019 voči priemernej mzde až na úroveň 12 %. Keďže úprava tohto príspevku nestíhala ani inflácii, možno povedať, že reálna hodnota tohto príspevku od jeho zavedenie klesla," tvrdí RRZ.

Aj osud tejto podpory podľa rozpočtovej rady poukazuje na celkovú nesystémovosť politiky sociálnej pomoci. "Na jednej strane máme existujúce schválené príspevky, na ktoré sa časom zabúda, na druhej strane vznikajú nové príspevky," uviedla RRZ. Systém sociálnej ochrany má podľa rozpočtovej rady na jednej strane motivovať k nájdeniu si platenej práce.

Na druhej strane, ľudia, ktorí si z objektívnych dôvodov nemôžu alebo nevedia nájsť zamestnanie (napr. starobní a invalidní dôchodcovia), sú odkázaní na čoraz menšiu relatívnu pomoc v porovnaní so mzdami v ekonomike. Toto podľa RRZ poukazuje na potrebu otvoriť diskusiu o zmysle a adresnosti jednotlivých príspevkov a efektivite politiky sociálnej podpory.

Pri pátraní po tínedžerke našli drogy (foto)
Pátranie po nezvestnej tínedžerke v Bánovciach nad Bebravou priviedlo policajtov až k drogám. Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | SITA


Dávky v hmotnej núdzi a príspevky k týmto dávkam od začiatku tohto roka stúpli o 2,5 %. Sumy týchto dávok totiž podľa zákona o pomoci v hmotnej núdzi vzrástli o rovnaké percento, o aké sa od júla minulého roka zvýšilo životné minimum. Dávka pre jednotlivca išla nahor o 1,60 eura na 66,30 eura, pre jednotlivca s jedným až štyrmi deťmi o 3,10 eura na 126,20 eura, pre jednotlivca s viac ako štyrmi deťmi o 4,50 eura mesačne na 184,30 eura.

Sociálna dávka pre bezdetnú dvojicu vzrástla o 2,80 eura mesačne na 115,30 eura, pre dvojicu s jedným až štyrmi deťmi o 4,20 eura mesačne na 172,60 eura a pre dvojicu s viac ako štyrmi deťmi o 5,70 eura mesačne na 232,60 eura. Od začiatku budúceho roka sa majú dávky v hmotnej núdzi a príspevky k týmto dávkam vzhľadom na rast životného minima zvýšiť o 2,2 %.