Kollár si stále nevie spomenúť, akú sumu dostal od cyperskej schránkovej firmy
21 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) si podľa vlastných slov naďalej nedokáže spomenúť na sumy obchodných transakcií medzi ním a cyperskou schránkovou firmou STROOTON Ltd. Otázne teda zostáva, koľko z oficiálnych 250 miliónov slovenských korún (8,3 milióna eur) napokon dostal za polovičný podiel vo firme BSSC, píšu Aktuality.


Z informácií, ktoré prednedávnom
Hipš upozornil Matoviča na cyperské schránkové firmy, v ktorých je Kollár spoločníkom
Juraj Hipš, predseda strany SPOLU, vyzval premiéra Igora Matoviča aby sa zameral na niektoré firmy Borisa Kollára. Predseda parlamentu je totiž spoločníkom vo firmách, ktoré dlhodobo nepodávajú účtovné závierky a daňové priznania. Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok
predseda mimoparlamentnej strany SPOLU Juraj Hipš vyplýva, že Kollár pred rokmi, spolu s cyperskou schránkovú firmu STROOTON Ltd., vlastnil slovenskú firmu BSSC. Ani po takmer troch týždňoch od medializácie informácií nedokáže predseda parlamentu pochybnú obchodnú transakciu s cyperskou schránkou vysvetliť. 

Kollár zároveň odmieta akékoľvek vlastnícke vzťahy k cyperskej firme s odôvodnením, že nie je konečným užívateľom výhod, píšu Aktuality. Web dopĺňa, že šéf hnutia Sme rodina v roku 2002 najskôr predal polovičný podiel v slovenskej firme a o tri roky neskôr kúpil zvyšných 50 percent od svojho vtedajšieho spoločníka. Nezverejnil ani sumy, za aké tieto transakcie urobil. 

Harabinova Vlasť je na pokraji likvidácie, svoje dlhy už nesplatí
Stovky tisíc eur, ktoré si pred voľbami napožičiavala strana Vlasť Štefana Harabina, už veritelia neuvidia. Strana, ku ktorej sa Harabin už nehlási, veriteľom v liste oznámila, že pôžičky nebude schopná uhradiť. Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Za polovičný podiel však podľa predajnej zmluvy mala cyperská schránková firma zaplatiť spomínaných 250 miliónov korún. Aktuality vysvetľujú, že s ohľadom na účtovnú hodnotu, ktorú v tej dobe firma BSSC mala, visí vo vzduchu podozrenie z nadhodnotenej sumy. Kollár po prevalení kauzy tvrdil, že v skutočnosti dostal menej peňazí no nedokázal si spomenúť na to, o akú sumu presne išlo. 

„Spoločnosť Strooton Limited nie je moja. Ak by bola moja, potom by nebolo logické, že dodnes neviem zvolať valné zhromaždenie v BSSC a cyperský spoločník v BSSC nepreberá moju poštu,“  týmito slovami Kollár  odmietol podozrenia, že firma sídliaca v daňovom raji by mu mala patriť. 

Podľa Aktualít je zaujímavé aj to, že konateľom v mene cyperskej schránky mal byť bývalý primátor Prešova Pavol Hagyari. Ten sa spolu Kollárom a mafiánmi Jurajom Ondrejčákom a Tomášom Rajeckým objavil na fotografii z dovolenky na Kube. 

Premiér Matovič bude čeliť opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) bude v Národnej rade (NR) SR čeliť odvolávaniu z funkcie. Dôvodom sú podozrenia z plagiátorstva pri jeho diplomovej práci, ako aj neplnenie sľubu predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite a v záujme... Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | TASR


Hagyari mal podľa vlastných slov pracovať pre Fun Radio a Kollára ako právny zástupca. Dodal, že je viazaný mlčanlivosťou a z tohto dôvodu neodpovedal na otázku webu, či cyperská firma Strooton Limited patrí Kollárovi. 

Hoci si predseda parlamentu na sumy obchodných transakcií nespomína, tvrdí, že si pamätá na to, ako Hagyariho na post právneho poradcu cyperskej schránky nominoval jeden z aktérov kauzy Panama Papers Geoffrey Magistrate. 

Kollár si nespomína ani na sumu, ktorú v roku 2005 zaplatil za 50 percentný podiel vo firme BSSC, ktorý kúpil od svojho vtedajšieho spoločníka - firmy Hermann Reden. „Verím, že mi rozumiete, že si takéto veci nepamätám, keďže to bolo pred pomaly dvadsiatimi rokmi. Odvtedy som riešil množstvo iných projektov a to by si nepamätal nikto,“ podotkol Kollár. 

Premiér Matovič bude čeliť opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) bude v Národnej rade (NR) SR čeliť odvolávaniu z funkcie. Dôvodom sú podozrenia z plagiátorstva pri jeho diplomovej práci, ako aj neplnenie sľubu predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite a v záujme... Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | TASR