Tomáš Sz. odmietol v kauze vraždy Kuciaka vypovedať, súd prehral jeho telefonáty
20 | 07 | 2020 I SITA

Obžalovaný Tomáš Sz. odmietol dnes v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku vypovedať.


Na začiatku procesu sa pritom k obžalobe vyjadril, svoju vinu vtedy poprel. Súd ho však dnes, podobne ako ďalších obžalovaných predtým, plánoval vypočuť znovu, a to k skutočnostiam, ktoré vyplynuli z doteraz vykonaného dokazovania.

Ešte predtým súd ako dôkazy prehral dva telefonáty, ktoré orgány činné v trestnom konaní získali odpočúvaním obžalovaného v dobe pred jeho zadržaním na jeseň 2018. V prvom telefonáte s neprávoplatne odsúdeným Miroslavom M. sa Tomáš Sz. sťažoval na to, že ich priateľky, špeciálne priateľka Miroslava M. sa zaujíma o ich spoločné aktivity. „Veľmi sa zaujímali, že z čoho žijem, Miroslav M. z čoho žije, to mi vadilo,“ okomentoval prehratý záznam Tomáš Sz.

Na nových úsekoch D4 a R7 je povinná diaľničná známka
Na nových úsekoch D4 a R7 pri Bratislave je povinná diaľničná známka. Upozornila na to vedúca oddelenia masmediálnej komunikácie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | SITA


Druhý telefonát sa uskutočnil medzi ním a odsúdeným Zoltánom Andruskóm, pričom Tomáš Sz. sa sťažoval, že Miroslav M. príliš dôveruje svojej priateľke. „Ja ti len hovorím, aby sme si na neho dávali pozor,“ povedal v telefonáte Andruskóvi. Vo vyjadrení k prehratému záznamu Tomáš Sz. uviedol, že také hovory viedol s Andruskóom bežne a nevidí v ňom znaky trestnej činnosti.

Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian K., jeho známa Alena Zs. a bývalý policajt Tomáš Sz. Všetci traja svoju vinu popierajú.

Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav M., ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú a v roku 2016 podnikateľa Petra Molnára. Tento obžalovaný bol 6. apríla 2020 neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Prokurátor sa voči verdiktu odvolal, keďže pre Miroslava M. žiadal 25-ročný trest. V tejto veci teda bude rozhodovať ešte Najvyšší súd SR.

Kollárov nominant by mal rozhodovať o stovkách miliónov eur, koaliční partneri vyšli s kritikou
Nový štatút podpredsedu vlády pre legislatívu, ktorý má dostať nominant Sme rodina Štefan Holý, neprešiel štandardným pripomienkovým konaním. Holý by napriek tomu mohol dostať nové kompetencie, pričom by rozhodoval o stovkách miliónoch eur tečúcich... Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Účasť na vražde novinára priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana K.