Trináste dôchodky napokon budú. Koľko peňazí penzisti dostanú?
17 | 07 | 2020 I Jaroslav fabok

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) už ohlásil, že dôchodcovia sa tento môžu tešiť na 13. dôchodok. Jeho výška ale nebude pre každého poberateľa dôchodku rovnaká. 


Na 13. dôchodok budú mať nárok poberatelia všetkých druhov dôchodkov. Pôjde teda o starobných dôchodcov, predčasných starobných dôchodcov, invalidných dôchodcov, ale aj poberateľov sociálneho, vdovského, vdoveckého či sirotského dôchodku. 

V porovnaní s plánmi predchádzajúcej vlády obsahuje návrh zákona, ktorý rezort práce predložil 15. júla do medzirezortného pripomienkového konania, viacero zmien, píše Denník N. Pôvodný zákon totiž počítal s tým, že všetci poberatelia dôchodkov mali dostať 13. dôchodok vo výške aktuálnych priemerných jednotlivých dôchodkov. 

Budajov rezortný poradca v minulosti podnikal aj s mafiánom Čongrádym
Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) priviedol do svojho tímu poradcov architekta Branislava Kaliského, ktorý v minulosti podnikal aj s mafiánom Petrom Čongrádym. Kaliský ako externý poradca na rezorte pomáha pri zakladaní sekcie pre... Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Denník N tiež upozorňuje, že 13. dôchodok, za ktorý vo februári krátko pred voľbami hlasovali poslanci Smeru, SNS, ĽSNS a Sme rodina, mal byť pokrytý z rozpočtu Sociálnej poisťovne. Návrh novej vlády počíta s tým, že tentoraz pôjde o sociálnu dávku zo strany štátu. 

„My sme 13. dôchodok pripravili a aj sme naň našli peniaze. Dôchodca s priemerným dôchodkom 477 eur dostane 205 eur, minulý rok dostal vianočný príspevok 78 eur. Siroty, invalidi, vdovci dostanú 13. dôchodok vo výške 300 eur,“ komentoval návrh zákona Krajniak. 

300 eur bude zároveň maximálnou sumou, ktorá môže byť poberateľovi dôchodku vyplatená. Vláda pod vedením Igora Matoviča zároveň vyčlenila pre penzistov na účel 13. dôchodku 307,5 milióna eur čo je približne o polovicu vyššia suma než s akou počítala predchádzajúca vláda. 

Matoviča chcú odvolávať, lebo je väčší nepriateľ ako Kollár, hovorí Mesežnikov
Politológa Grigorija Mesežnikova neprekvapuje, že opozícia chce v parlamente odvolávať Igora Matoviča (OĽaNO) z postu premiéra pre kauzu jeho diplomovky, ale v podobnej veci nepodala návrh na odvolanie Borisa Kollára (Sme rodina) z funkcie predsedu... Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | SITA


Celkovo 1 426 000 dôchodcov dostane priemernú sumu približne 213 eur. Nárok na maximálny 300-eurový dôchodok budú mať tí, ktorých suma dôchodku alebo úhrn súm dôchodkov je najviac v sume životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu (214,83 eura), vysvetľuje Denník N. 

V prípade, že suma dôchodku alebo úhrn súm dôchodkov prekročí 214,83 eura, bude sa 13. dôchodok vypočítavať pomocou vzorca 300 eur – 0,36 x (suma dôchodku – životné minimum). Platí teda, že čím vyšší dôchodok dôchodca dostáva, tým nižší 13. dôchodok od štátu dostane. Zároveň však bude garantovaná najnižšia suma 13. dôchodku vo výške 50 eur. 

Návrh zákona počíta s tým, že do úhrnu dôchodkov sa budú započítavať aj výsluhové dôchodky, dôchodky vyplácané z cudziny či zo starobného dôchodkového sporenia spolu s vyrovnávacím príplatkom. Napokon, 13. dôchodok sa nebude zlučovať s dôchodkom, s ktorým sa vypláca čo znamená, že nebude podliehať exekučnému konaniu.  

Sudcovia upozorňujú na možnú protiústavnosť konania vlády!
Reálnym následkom zrušenia imunity sudcov môže byť podľa Združenia sudcov Slovenska len postupná erózia demokracie a plurality smerom k totalite Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | SITA