Juhokórejská prokurátora vyšetruje sestru Kim Čong-una za výbuch styčného úradu
16 | 07 | 2020 I TASR

Juhokórejská prokuratúra začala vyšetrovanie sestry severokórejského lídra Kim Čong-una, Kim Jo-džong, pre zničenie medzikórejského styčného úradu v Kesongu. Podľa agentúry AFP o tom vo štvrtok informovali oficiálne juhokórejské zdroje.


Tento nezvyčajný krok pravdepodobne rozhnevá Severnú Kóreu (KĽDR), ktorá v posledných mesiacoch viackrát odsúdila Južnú Kóreu a urazila jej prezidenta Mun Če-ina, analyzuje AFP. Minulý mesiac KĽDR vyhodila do vzduchu budovu spoločného styčného úradu s Južnou Kóreou, ktorý symbolizoval snahy o zmierenie oboch štátov Kórejského polostrova. Niekoľko dní predtým Kim Jo-džong varovala, že "tá zbytočná" stavba bude čoskoro "kompletne zničená".

Pred zničením styčného úradu KĽDR odsúdila juhokórejských aktivistov a severokórejských utečencov, ktorí na jej územie vypúšťali teplovzdušné balóny s letákmi kritizujúcimi situáciu v oblasti ľudských práv v KĽDR a jadrový program Pchjongjangu. Vo svojej sťažnosti juhokórejskí právnici tvrdia, že zbúraný styčný úrad bol majetkom Južnej Kórey aj napriek tomu, že sa nachádzal na Severe, pretože na jeho renováciu sa používali juhokórejské vládne fondy.

Vo Veľkej Británii existujú dva zoznamy rizikových krajín, tvrdí minister Korčok
"Na britskej strane vidíme určitú nekoordinovanosť," podotkol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | TASR


Právnici zdôraznili, že podľa trestného zákonníka Južnej Kórey páchateľovi za poškodenie majetku alebo narušenie mieru pomocou výbušnín hrozí odňatie slobody v trvaní najmenej siedmich rokov či dokonca trest smrti. V skutočnosti by bolo prakticky nemožné, aby Južná Kórea potrestala Kim Jo-džong, avšak podľa jedného z právnikov chce krajina týmto krokom "informovať severokórejský ľud o pokrytectve svojich vodcov", približuje AFP.

Medzikórejské vzťahy ochladli po schôdzke prezidenta USA Donalda Trumpa s Kim Čong-unom vo vietnamskom Hanoji vo februári 2019, ktorá sa skončila bezvýsledne. V patovej situácii sa ocitli aj rokovania o ukončení jadrového programu KĽDR medzi Pchjongjangom a Washingtonom.