Prvá videohra na predpis má pomáhať deťom s ADHD
27 | 06 | 2020 I Natália Sollárová

Americkí lekári môžu predpisovať deťom s ADHD videohru. Ide o prvú digitálnu terapiu, ktorá môže byť predávaná a predpisovaná ako liek, informoval portál sciencealert.com.


Americká Správa potravín a liečiv (FDA) po prvýkrát schválila videohru ako efektívnu liečbu pre deti s poruchou aktivity a pozornosti (ADHD). Niektorým deťom tak svitá nádej, že budú môcť tabletky vymeniť za zábavu, alebo aspoň obmedziť ich množstvo.

Hra EndeavorRX  bola vytvorená tak, aby zlepšila pozornosť u detí a je určená pre vekovú kategóriu 8 až 12 rokov. Úlohou hráčov je pilotovať mimozemskú lietadlovú loď v rôznych prostrediach, vrátane ľadových riek, planúcich vulkánov, džungle i pod hladinou oceánu. Podľa CNN je dávkovanie 30 minút denne, 5 dní v týždni.

Trailer hry na Twitteri CNN:



Podľa Jeffereyho Shurena, riaditeľa Centra FDA pre zariadenia a rádiologické zdravie, je spomínaná hra dôležitým príkladom rastúceho odboru digitálnej terapie a digitálnych terapeutík. FDA sa zaviazala podporovať postupy, ktoré pacientom umožnia včasný prístup k bezpečným a účinným inovatívnym digitálnymi liečivám.

Deti sa môžu počas letných prázdnin zapojiť do bezplatných IT táborov
Počas letných prázdnin sa môžu deti prihlásiť do bezplatných IT táborov, kde sa môžu stať konštruktérmi robotov či výskumníkmi počasia. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | SITA


Len v samotných Spojených štátoch amerických sú približne 4 milióny ADHD detí vo veku 6 až 11 rokov. Typickým prejavom je veľmi vysoká úroveň aktivity, ťažkosti so sústredením, zameraním pozornosti a kontrolou správania. Z toho dôvodu je pre deti veľmi náročné obsedieť na jednom mieste a riadiť sa pokynmi, čo vedie ku problémom v škole.

Detská neurologička Elysa Marcová vysvetlila, že „na rozdiel od tradičných liekov na ADHD je EndeavorRX navrhnutá tak, aby sa zameriavala špeciálne na nepozornosť“. Podľa nej je pre deti s touto diagnózou zlepšenie ich schopnosti sústrediť sa a nenechať sa rozptýliť rozhodujúce pre ich každodenné fungovanie i výkon v škole.

Doklady potrebné na prijatie detí do škôl by mali rodičia odovzdať do 14. augusta
Rodičia by mali potrebné doklady súvisiace s prijímaním do škôl ako potvrdenia, odporúčania či vyjadrenia odovzdať do 14. augusta. Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | SITA


FDA hru schválilo po piatich štúdiách, ktoré zahŕňali celkovo viac ako 600 detí. Najvýznamnejšia z nich zapojila takmer 350 účastníkov a ukázala, že 36 percent detí preukázalo zlepšenie pozornosti.

Portál sciencealert.com upozorňuje, že štúdiu ale viedli vedci a odborníci s finančným záujmom na videohrách. Hra bola okrem toho testovaná len mesiac a na deťoch, ktoré nebrali iné lieky. Samotná štúdia poznamenáva, že zistenia ešte nie sú dostatočné na to, aby sme mohli tvrdiť, že hra by mala v plnej miere nahradiť zavedenú liečbu ADHD.

Pre lekárov však môže predstavovať užitočný nástroj popri ďalšej liečbe. A schválenie od FDA sa nezískava ľahko. Zostáva dúfať, že veda dokáže postupne objaviť ďalšie spôsoby, ako môžu byť špeciálne vytvorené videohry prospešné pre zdravie.

Ako vychovával svoje deti profesor Krčméry?
Vzorom profesora Vladimíra Krčméryho pri výchove detí bol jeho strýko, od ktorého si osvojil zaujímavý prístup. Zdá sa, že sa osvedčil, pretože dnes sú z nich úspešní a samostatní mladí ľudia. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | Natália Sollárová