Izrael bude mať v júli „historickú príležitosť anektovať Západný breh“, vyhlásil Netanjahu
27 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Izrael má „historickú príležitosť“ anektovať židovské osady na Západnom brehu Jordánu a Izrael musí v júli túto príležitosť využiť, uviedol v pondelok premiér Benjamin Netanjahu.


"Prvýkrát od roku 1948 máme historickú príležitosť uplatniť si zvrchovanosť dohodnutým spôsobom ako diplomatický suverénny akt štátu Izrael v Judsku a Samárii," povedal Netanjahu skupine zákonodárcov Likud pričom použil biblické označenie Západného brehu, píše breitbart.com.

„Toto je príležitosť, ktorú by sme nemali nevyužiť.“ Dodal, že za žiadnych okolností nebol ochotný zmeniť plánovaný dátum stanovený na júl. V podmienkach koaličnej dohody medzi Netanjahuom a Bennym Gantzom sa ustanovuje, že o anexií by sa mohlo hlasovať v Knessete ( parlamente ) už 1. júla.

Vedúci predstaviteľ strany Yisrael Beytenu, Avigdor Liberman, ktorý je zástancom mierového plánu Trumpovej administratívy, tiež tlačil Netanjahua, aby pokračoval v anexii. "Ak to neurobíme teraz, nestane sa to už nikdy," uviedol.

Trumpov plán má za cieľ demilitarizovaný palestínsky štát založený na väčšine územia Západného brehu s časťami východného Jeruzalema, ktoré sú mimo izraelského bezpečnostného plotu ako jeho hlavného mesta. Palestínčania by tiež dostali ekonomický balík vo výške 50 miliárd dolárov, ak by súhlasili s podmienkami dohody, ktoré zahŕňajú zastavenie podnecovania k terorizmu a ukončenie ich takzvaného systému „pay-for-slay“ ( vyplatenie za zabitie ), vyplácania finančných dotácií odsúdeným teroristom a ich rodinám.

Vzdorovitý Netanjahu je v Izraeli obvinený z korupcie
Benjamin Netanjahu sa v nedeľu stal prvým izraelským premiérom, s ktorým začal súdny proces. Pred vstupom na súd vyhlásil svoju nevinu. Bude čeliť obvineniam z podplácania, podvodu a narušenia dôvery. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Mário Martinka