Podľa ústavného právnika by kvôli Lipšicovi nemenili zákon ani v Zimbabwe
25 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Diskusia o zmene zákona pri voľbe generálneho prokurátora naberá na intenzite a do centra pozornosti sa v tomto kontexte dostal Daniel Lipšic. Podľa ústavného právnika Jána Drgonca však zmena zákona kvôli Lipšicovi nie je dobrým ťahom. Problémy však vidí aj v súdnictve.


V rozhovore pre Parlamentné listy Drgonec pripomína, že Lipšic je právoplatne odsúdený a kvôli takému človeku by nemenili zákon ani v Zimbabwe. Podľa právnika sa však v celkovo dobrej kondícii nenachádza nielen slovenská prokuratúra, ale ani súdnictvo. V oboch oblastiach hovorí dokonca o beznádejnom stave.


„Myslím si, že v tomto štáte je vysoko pravdepodobné, že je to robené len pre Lipšica a v tom prípade to teda za dobrý ťah nepokladám,“ komentuje plánované zmeny v prokuratúre Drgonec.


Kočner mal ovplyvňovať vyšetrovanie kauzy Čistý deň
Marián Kočner mal mať v minulosti záujem na ovplyvňovaní medializácie prípadu resocializačného zariadenia Čistý deň. Podľa najnovších zistení mohol mať dokonca vplyv aj na výsluch klientky centra. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok

Emeritný sudca Ústavného súdu sa v rozhovore nevyhol ani kritike súdnictva. Myslí si totiž, že až polovica sudcov vo vzťahu k právu a spravodlivosti zlyháva. Ako riešenie vidí priznať si stav, v ktorom sa nachádzame, a začať od nuly. To by znamenalo ukončiť so všetkými sudcami právny vzťah a začať s hľadaním sudcov odznovu.


Drgonec okrem toho vidí zásadný problém aj v zložení súdnej rady. „To, čo urobili so Súdnou radou, je absolútne chrapúnstvo a svinstvo, pretože Súdna rada má 18 členov a mala by byť postavená tak, že deväť ľudí je z radov sudcov a deväť ľudí je z radov trebárs právnikov, proste z nesudcovského radu,“ uzatvára právnik.


Podľa neho je súdna rada pochovaná práve z dôvodu, že rozhodovaciu väčšinu v nej majú práve sudcovia, ktorých je 11. Tento stav je platný aj napriek diametrálne odlišným cieľom, ktoré si kládlo programové vyhlásenie vlády. Pre Parlamentné listy Drgonec ozrejmil, že súčasná vláda tak do konca volebného obdobia nestihne urobiť to, čo so Súdnou radou pôvodne zamýšľala.


Fico: Začína sa súboj o piliere právneho štátu
Podľa Roberta Fica zo zadržania a väzby prestali byť procesné zaisťovacie úkony, ale stali sa z nich mučiace nástroje. Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | Peter Haluza