Košického župana rieši NAKA pre nezrovnalosti s financovaním volebnej kampane
25 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Liberálny košický župan Rastislav Trnka čelí podozreniu z nezákonného financovania svojich predvolebných aktivít. Na jeho účte sa v roku 2017 objavili finančné prostriedky, ktoré mali pochádzať z rýchleho a krátkodobého „úspechu“ jeho firmy.


Trnka si mal na transparentný účet, z ktorého bola financovaná jeho volebná kampaň, vložiť 65-tisíc eur. Ďalších 20-tisíc eur terajšiemu županovi poskytli jeho podporovatelia. Občianske združenie Objektívne informovaná spoločnosť (OIS) však v súvislosti s jeho účtom hovorí o nezrovnalostiach, informuje denník Plus Jeden Deň.


Županova spoločnosť PM 4U mala totiž už od svojho založenia v roku 2012 vykazovať nulové tržby. Dariť sa jej začalo až v roku 2017. Práve období, kedy prebiehala predvolebná kampaň, mala firma dosiahnuť zisk vo výške 42-tisíc eur.


Podľa OIS si u spoločnosti PM 4U mali dve košické firmy objednať fiktívne poradenské služby. Ako tvrdí občianske združenie, takto získané peniaze mali byť následne použité na financovanie Trnkovej kampane.


Kočner mal ovplyvňovať vyšetrovanie kauzy Čistý deň
Marián Kočner mal mať v minulosti záujem na ovplyvňovaní medializácie prípadu resocializačného zariadenia Čistý deň. Podľa najnovších zistení mohol mať dokonca vplyv aj na výsluch klientky centra. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok

Po tom, ako bol Trnka do úradu zvolený, firmu v januári 2018 prepísal na svoju manželku Patríciu, píše Plus Jeden Deň. Tržby PM 4U sa vzápätí dostali opäť na nulu. OIS na základe týchto zistení podala trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestných činov skrátenia dane a poistného resp. legalizácie príjmu z trestnej činnosti.


„Rastislav Trnka doteraz nevysvetlil pôvod peňazí, ktoré sám sebe vkladal na účet. Namiesto toho sa len oháňal podaním trestného oznámenia. Nikdy to však neurobil, čo svedčí o tom, že jeho svedomie v tejto veci nie je úplne čisté. Od chvíle, keď vyslovil, že na nás podá trestné oznámenie, uplynul dosť dlhý čas, ale nekontaktoval nás žiadny vyšetrovateľ,“ vysvetľuje predsedkyňa OIS Diana Migaľová Baschierová.


Po podaní trestného oznámenia začal  konať vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach. Tento vo februári postúpil vyšetrovací spis na NAKA pričom vyšetrovateľ kriminálnej agentúry po jeho preštudovaní dospel k záveru, že trestné oznámenie je potrebné doplniť. Ďalšie podklady však vyšetrovateľovi zatiaľ doručené neboli. 


Trnka však obvinenia považuje za klamstvá. Prostredníctvom hovorkyne Košického samosprávneho kraja Anny Terezkovej úrad oznámil, že výroky na adresu župana nesú známky diskreditačnej kampane. Informácie pani Diany Migaľovej Baschierovej, ktorá stojí za týmto občianskym združením, sú založené na klamstvách a nezmysloch,“ zaznieva vo vyjadrení Úradu Košického samosprávneho kraja.


Štát za svojich poistencov platí nedostatočné poistné, tvrdia súkromné poisťovne
Štát za svojich poistencov už roky platí nedostatočné poistné. Pre nízke platby za deti, dôchodcov, matky na materskej dovolenke či nezamestnaných sa rúca celý zdravotnícky systém. Zhodli sa na tom zástupcovia súkromných zdravotných... Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | TASR