Účinnosť "špicľovacieho" telekomunikačného zákona pozastavil Ústavný súd
13 | 05 | 2020 I Peter Haluza, TASR

V telekomunikačnom zákone podľa šéfa Ústavného súdu chýbajú nevyhnutné garancie proti prípadnému zneužitiu spracúvaných osobných údajov.


Ústavný súd (ÚS) SR v stredu rozhodol o pozastavení účinnosti časti novely telekomunikačného zákona, ktorá v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu umožnila sprístupňovanie dát od telekomunikačných operátorov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Rozhodnutie ÚS sa týka ustanovení, ktoré boli príliš neurčité alebo nateraz neposkytovali dostatočné záruky proti možnému zneužitiu osobných údajov orgánmi štátnej moci. Informoval o tom predseda ÚS Ivan Fiačan.

"Ústavný súd zistil, že časť pozastavenej právnej úpravy nebola dostatočne určitá, pretože umožňovala štátnej moci spracúvať osobné údaje bez toho, aby bol jednoznačne vymedzený účel takého spracúvania a spôsoby nakladania s osobnými údajmi. V ďalšej časti pozastavenej právnej úpravy bol síce zrejmý jej účel, avšak chýbali nevyhnutné garancie proti prípadnému zneužitiu spracúvaných osobných údajov," uviedol Fiačan.

Na získavanie údajov od mobilných operátorov o občanoch je smernica, Slovensko má problém
Využívanie mobilných dát s cieľom zmapovať šírenie ochorenia COVID-19 musí byť v súlade s pravidlami Európskej únie (EÚ) na ochranu údajov a súkromia, vyhlásil tento týždeň predseda výboru pre občianske slobody. Čítať ďalej
11 | 04 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


Právna úprava podľa jeho slov nezohľadňovala možnosť získať potrebné údaje z menej citlivých zdrojov, respektíve možnosť dosiahnuť sledovaný účel iným, základné práva menej obmedzujúcim spôsobom.

To, či sú sporné ustanovenia protiústavné, bude predmetom ďalšieho konania. Právnu úpravu napadla na ÚS opozičná strana Smer-SD, ktorá namietala porušenie práva na ochranu súkromia a práva na ochranu osobných údajov. "Namietame protiústavnosť tohto špicľovacieho telekomunikačného zákona, pretože vôbec nie je potrebné takéto informácie zberať," vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico.

Pozastavenie novely telekomunikačného zákona považuje Fico za zatiaľ najvýraznejší úspech opozičnej politiky Smeru-SD. Strana v podaní na súd namietala, že Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR má bez akejkoľvek kontroly prijímať informácie o ľuďoch. Podľa námietok Smeru ľudia, ktorí pracujú na úrade, nemajú žiadnu kvalifikáciu na spracovávanie takýchto údajov, a v zákone nebola nejaká časová os, ktorá by stanovovala, odkedy dokedy sa budú údaje zbierať.

Namietal aj, že neexistuje žiadna kontrola zákona. "Vo všetkých našich námietkach ÚS dnes povedal, že majú svoje opodstatnenie a na základe toho rozhodol o pozastavení tohto zákona," povedal Fico. Expremiér preto chce navštíviť aj šéfa ÚVZ vo štvrtok (14. 5.) alebo piatok (15. 5.), aby strana zistila, od koľkých ľudí boli informácie už získané.

Galka v tíme potrebujeme pre boj proti korupcii, vyhlásil Matovič
Minister obrany Jaroslav Naď v súvislosti s angažovaním Ľubomíra Galka v rezorte obrany vylúčil akékoľvek politikárčenie či útok voči SaS. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | Peter Haluza