Útok na Tripolis zapríčinil masívny požiar na letisku (VIDEO)
09 | 05 | 2020 I Timotej Dudka

Miestne médiá uvádzajú, že išlo o raketový útok nariadený vojenským veliteľom Chalífom Haftarom.


Útok na nádrže s tryskovým palivom na letisku Mitiga v Tripolise spôsobil obrovský požiar, uviedla líbyjská Národná ropná spoločnosť (NOC).


Podľa agentúry Reuters je Mitiga posledným fungujúcim letiskom v líbyjskom hlavnom meste, aj keď civilné lety sa zastavili v marci z dôvodu opakovaného ostreľovania ešte predtým, ako krajina zaviedla karanténu.

Vyhlásenie spoločnosti NOC, zverejnené na ich facebookovej stránke, neposkytlo žiadne podrobnosti o útoku, avšak miestne médiá uvádzajú, že išlo o raketový útok nariadený vojenským veliteľom Chalífom Haftarom.



Na videozáznamoch, ktoré sa šíria na internete, je vidieť masívny čierny oblak dymu, ktorý zahlcuje okolie letiska.



Líbyjská národná armáda (LNA) sa na čele s Chalífom Haftarom snaží viac ako rok o dobytie Tripolisu, sídla medzinárodne uznávanej vlády národnej dohody (GNA). Ozbrojené sily GNA s pomocou tureckých bezpilotných lietadiel znovu dobili niektoré územia LNA počas eskalácie bojov v posledných týždňoch. LNA je podporovaná Spojenými arabskými emirátmi, Egyptom a Ruskom.

Viktor Orbán provokuje susedov historickou mapou Maďarska
Viktor Orbán opäť vyvolal kontroverzné reakcie zverejnením historickej mapy Veľkého Maďarska na Facebooku, informuje Euronews. Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | Timotej Dudka