Turecké stíhačky zastrašovali gréckeho ministra v helikoptére (VIDEO)
07 | 05 | 2020 I Timotej Dudka

Hovorca tureckého ministerstva zahraničných vecí počas víkendu ohlásil incident, ktorý sa týkal tureckých bojových lietadiel obťažujúcich helikoptéru, v ktorej sa nachádzal grécky minister obrany Nikolas Panagiotopoulos.


Spravodajský portál Breitbart informuje, že k incidentu došlo v nedeľu, keď minister obrany Panagiotopoulos spolu s náčelníkom helénskeho generálneho štábu Konstantinosom Florosom použili vrtuľník NH90 na návštevu gréckych vojenských pozícií na ostrovoch v Egejskom mori.

Hovorca tureckého ministerstva zahraničných vecí Hami Aksoy ale uviedol, že let stíhačiek bol „rutinný“ a dodal, že lietadlá sa zúčastnili na identifikačnej operácii. „Dramatizácia rutinných letov s cieľom vytvárať napätie by nebola práve v prospech Grécka,“ uviedol Aksoy a dodal: „Namiesto toho by sa tieto otázky mali riešiť v rámci opatrení na budovanie dôvery medzi ministerstvami obrany oboch krajín.“

Grécka agentúra Proto Themauverejnila video z iného incidentu, ktorý sa uskutočnil v ten istý deň, na ktorom sa údajne nachádzajú turecké stíhačky F-16 v momente, keď sa dostali do kontaktu s gréckym stíhacím lietadlom Mirage a zapojili sa do „šarvátky“ nad Egejským morom.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=36&v=MtkPHNl6ETA&feature=emb_logo

Agentúra píše, že najmenej osem stíhačiek F-16 v nedeľu narušilo grécky vzdušný priestor, keď lietali nad ostrovmi Oinousses, Agathonisi, Arkios, Lipsi, Farmakonisi a Panagia, pričom boli vyzbrojené raketami, čím vyvolali obavy z gréckej strany.

Po prvýkrát od studenej vojny operuje americké námorníctvo v mori severne od Ruska
Štyri americké námornícke lode a britská kráľovská námorná fregata vstúpili do Barentsovho mora na severe Ruska, aby 4. mája uskutočnili bezpečnostné operácie v Arktíde. Pentagon to potvrdil v pondelok. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Mário Martinka