Obžalovaný Marian K. plánoval krátko pred uväznením stretnutie s ústavným sudcom Mamojkom
04 | 05 | 2020 I SITA

Marian K., obžalovaný z vraždy a ekonomických trestných činov, plánoval krátko pred uväznením stretnutie s ústavným sudcom Mojmírom Mamojkom. Chystal tiež diskreditáciu vyšetrovateľa Jaroslava Lásku, ktorý riešil prípad zmeniek televízie Markíza.


S týmto zistením dnes prišlo Investigatívne centrum Jána Kuciaka a informuje o tom na svojom webe. Centrum uvádza, že Marian K. si dlho udržiaval vplyv aj vďaka známostiam so sudcami, Mamojka vzťah s podnikateľom dlhodobo popiera. V novej Threeme pochádzajúcej z takzvanej Kočnerovej knižnice je podľa ICJK ďalší dôkaz, že k sebe môžu mať bližšie, ako vplyvný sudca pripustil.

„Týždeň predtým, ako NAKA zadržala Mariana K., poslal svojej milenke Miram Hatinovej správu: ‚Miláčik, myslíš, že by si ma mohla niekam odviezť?' Hatinovej nejasná žiadosť nestačila a písala mu, nech je konkrétnejší. Marian K. odpovedal: ‚Prišiel by som cca 10:00, 11:15 by sme išli za pánom Mamojkom ku Sencu, tam ma počkáš cca 15 min a ideme späť. Nemôžem ísť k sudcovi Ústavného súdu svojím autom a aj telefón nechám v mojom aute.' Či plánované stretnutie vyšlo a čoho sa týkalo, už známe nie je,“ píše ICJK.

V strane Za ľudí sa začala súťaž o predsednícky post. Kto nahradí Kisku?
V strane Andreja Kisku sa schyľuje k radikálnej zmene, ktorá sa bude týkať voľby jej nového predsedu. Jeho meno sa dozvieme v priebehu najbližších týždňov po straníckom sneme. Veronika Remišová, doterajšia favoritka na tento post, to však nebude... Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok


Ako pripomína, Denník N už skôr informoval o komunikácii medzi sudcom a obžalovaným Marianom K., v ktorej sa dohadovali na návšteve. Mamojka vtedy tvrdil, že sa neuskutočnila a že podnikateľ od neho chcel obchodno-právnu radu. Ich správy zo 4. júna zachytila polícia, ktorá Mariana K. monitorovala.

Napísali si, že sa stretnú u Mamojku doma, ale neskôr, keďže sudca bol práve v Košiciach, kde je sídlo ústavného súdu. Mamojka býva v dedine pri Senci. Marian K. sa s milenkou dohadoval, že ho za Mamojkom odvezie 14. júna.

Od stredy sa otvorí viacero prevádzok a služieb, ako bolo pôvodne plánované, povolené budú aj bohoslužby
Od stredy budú povolené budú aj bohoslužby s tým, že bude potrebné zabezpečiť minimálne dvojmetrové odstupy. Hygienici pritom odporúčajú vykonať v nedeľu samostatné bohoslužby pre seniorov. Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Peter Haluza


„Keď Mariana K. obvinili pre kauzu falšovania zmeniek TV Markíza, zrejme sa spoliehal na to, že ústavný súd vyhovie jeho sťažnosti proti vzatiu do väzby. V motáku z väzby, ktorý zachytila polícia, uviedol: ‚Chcem vedieť, prečo zlyhal Mamojka. RF to mal vybaviť!'“ dopĺňa investigatívne centrum.

Mamojka je bývalým poslancom Smeru. O tom, že mal vo veci Mariana K. „niečo urobiť“, vypovedal aj svedok Peter Tóth. Samotný Mamojka to poprel. K aktuálnym zisteniam sa podľa ICJK od minulého týždňa nevyjadril, hovorkyňa ústavného súdu uviedla, že sa jej ho nepodarilo skontaktovať.

Nová Threema je súčasťou dát v Kočnerovej knižnici. Prevádzkuje ju medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov OCCRP, ktorej členom je aj ICJK.

Zbúrajú dom, v ktorom boli zavraždení Kuciak a Kušnírová
Rodinný dom v obci Veľká Mača, v ktorom boli vo februári 2018 zavraždení novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová, bude zbúraný a na jeho mieste vznikne park. Portál Novinky.cz cituje otca zavraždeného novinára Jozefa... Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Timotej Dudka