Čínsky novinár odsúdený na 15 rokov väzenia za kritizovanie komunistickej strany
02 | 05 | 2020 I Timotej Dudka

Čínsky novinár Chen Jieren, obvinený Čínskou komunistickou stranou (ČKS), bol vo štvrtok odsúdený na 15 rokov väzenia za „vyvolávania problémov a konfliktov“, pretože sa odvážil zverejniť kritiku strany a publikovať investigatívne správy, informuje Breitbart.


Chen bol 4. júla 2018 zatknutý spolu so svojou (dnes už bývalou) manželkou a dvoma bratmi, údajne pre podozrenie z nezákonného obchodovania a zorganizovania vydierania a sprisahania.

Jeho skutočným trestným činom bol však zločin investigatívnej žurnalistiky, ktorá odhalila podvody a korupciu medzi predstaviteľmi ČKS v provincii Hunan vrátane tajomníka strany. Režim po zatknutí Chena jeho články odstránil.

Výbor na ochranu novinárov (CPJ), ktorý okamžite vyzval na vydanie Chena, poznamenal, že bol vyhodený hneď z dvoch predchádzajúcich pozícií v čínskej štátnej spravodajskej agentúre a to za „prehnané kritizovanie vlády.“ Jeho neskoršia práca bola publikovaná na čínskych sociálnych sieťach vrátane WeChat a Weibo, ktorú vyplnili medzeru, ktoré po sebe zanechali v krajine zakázané siete ako Facebook, Twitter či Instagram.

Japonské akvárium vyzýva ľudí na videohovory s úhorovcami, lebo zabúdajú na ľudí
Záujemcovia a záujemkyne budú môcť úhorovcom do Japonska zavolať prostredníctvom aplikácie FaceTime od Applu. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | SITA


Súd, ktorý v štvrtok odsúdil Chena na 15-ročný trest odňatia slobody a pokutu vo výške takmer milión dolárov, uviedol, že jeho zverejnené publikácie „napadli a hanobili komunistickú stranu a vládu“ šírením „falošných informácií a škodlivých špekulácií“. Jeho brat Weiren bol usvedčený najmä z vydierania a odsúdený na štyri roky väzenia.

Čínski ochrancovia ľudských práv so sídlom v Hongkongu (CHRD) uviedli, že Chen bol odsúdený nespravodlivo.

CHRD sa obávala, že Chenov „tvrdý trest“ vyšle „upozorňujúci signál novinárom a nezávislým online komentátorom“, ktorých ČKS cenzuruje, ale nekontroluje tak prísne, ako štátne médiá.

Britská polícia hľadá „desivú“ osobu prezlečenú za morového doktora zo 17. storočia (VIDEO)
Polícia uviedla, že sleduje osobu, ktorá straší ľudí, najmä deti, v britskej dedine Hellesdon.Osoba je preoblečená za morového doktora zo 17. storočia, informuje BBC. Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | Timotej Dudka