Hviezda zázrakom prežila pri čiernej diere, avšak do pár biliónov rokov ju čaká smrť
27 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Výkonný technik NASA a ESA zachytil mimoriadne zriedkavé blízke spojenie medzi obrovskou červenou hviezdou a čiernou dierou, pričom odhalil, že ju čaká smrť až za niekoľko bilión rokov, informuje portál RT.


Vesmírna udalosť sa odohráva v galaxii GSN 069 - asi 250 miliónov svetelných rokov od Zeme.Táto čierna diera je zhruba 400 000-krát ťažšia ako slnko.

Medzitým červená hviezda, zachytená v gravitačnom ťahu čiernej diery, odstránila svoje vonkajšie vrstvy vodíka a zanechala iba svoje jadro - bieleho trpaslíka.

„Pri mojej interpretácii röntgenových údajov biely trpaslík prežil, ale neunikol,“ uviedol Andrew King z University of Leicester vo Veľkej Británii, ktorý študoval údaje z ESA a NASA. "Hviezda je teraz zachytená na eliptickej obežnej dráhe okolo čiernej diery, pričom ju obletí raz za deväť hodín."

Hviezda pri dychberúcom obiehaní čiernej diery potvrdila Einsteinovu teóriu (VIDEO)
Hviezda S2, ktorá obieha okolo supermasívnej čiernej diery v strede Mliečnej dráhy, potvrdila Einsteinovu teóriu, pričom jej obiehanie je zaznamenané na dychberúcej animácii. Informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Inými slovami, biely trpaslík obieha okolo čiernej diery trikrát denne, vždy keď začne čierna diera oddeľovať vrstvy.

Zakaždým, keď čierna diera odtrhne od hviezdy viac hmoty, uvoľnia sa röntgenové lúče, ktoré sú viditeľné z röntgenového observatória NASA Chandra a XMM-Newton ESA.

Vedci tiež očakávajú uvoľnenie gravitačných vĺn čiernou dierou a bielym trpaslíkom. Aj keď strata hmotnosti hviezdy spôsobí, že sa jej obežná dráha rozšíri, vedci predpovedajú iba jeden výsledok: smrť hviezdy.

"Posnaží sa dostať utiecť, ale niet úniku. Čierna diera ju bude konzumovať pomaly, ale nikdy sa nezastaví,. Môže to trvať niekoľko biliónov rokov,“ dodal na záver King.

Najnovšia štúdia dokázala, že „nemožne obrovská čierna diera“ v skutočnosti neexistuje (VIDEO)
Zdá sa, že nedávna teória o „nemožne“ veľkej čiernej diere zhruba 70-krát väčšej ako Slnko, o ktorej sa hovorilo, že sídli v našej vlastnej Mliečnej dráhe, bola zvrátená, pretože tri rozdielne dokumenty potvrdili, že je to skutočne... Čítať ďalej
14 | 12 | 2019 | Marek Molnár