Ohniskom nákazy sa stal obchod v Zlínskom kraji
26 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Vyše 40 ľudí sa skoro naraz prihlásilo hygienikom s podozrením na koronavírus. Ten zistili u niekoľkých predavačov. Hygiena predajňu nechala uzavrieť, informovala televízia Nova.


Viacero ľudí, ktorí opakovane nakupovali v danom obchode, pocítili behom apríla príznaky choroby – prechladnutie, teplotu, kašeľ. "Niekedy ste videli, že tam boli ľudia, ktorí sú evidentne chorí. Potili sa, potom si dali dole rúško, vysmrkali sa, strčili vreckovku do vrecka a chytili sa tých vozíkov," popísala jedna z obyvateliek obce Napajedly.

Hygienici vďaka testom zistili, že sa nakazilo dvadsať obyvateľov obce. Nákaza sa odtiaľ preniesla i do susedných Otrokovíc. Kraj dokonca kvôli veľkému množstvu prípadov nákazy koronavírusom v Napajedloch zvažuje testovanie všetkých klientov domova pre seniorov.

Mesto začalo veľkú dezinfekciu spoločných priestorov. "Je to z jedného hniezda a tým, že se budú verejné priestory bytových domov a obchodov nejakú dobu dobre dezinfikovať, to tak môže priniesť zníženie počtu prípadov, ktoré prinieslo toto opatrenie v Uhorskom Brode," povedal Jiří Čunek, predstaviteľ Zlínskeho kraja.

Tam museli nakoniec pred tromi týždňami zasiahnuť i hasiči. Plošne vydezinfikovali asi desiatku bytových domov a takmer tridsať obchodov.

Čína buduje prvé „lesné mesto“ na svete
Má ochrániť obyvateľov pred znečistením a zmenou podnebia. Uviedol portál Ecology.md. Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD