Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby ste mohli začať svoj deň
21 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria.


Ceny ropy sa bezprecedentne prepadli pod nulu. Úmrtia na koronavírus v New Yorku sa spomaľujú. Miliardár Richard Branson plánuje predaj svojho karibského ostrova. Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria, píše bloomberg.com
Dno suda

Futures na ropu v západnom Texase sa v utorok prepadli do záporného pásma až na mínus 37,63 dolárov za barel. Dôvod: s ekonomikou v takmer zastavenom stave je toľko nevyužitých ropných ložísk, že americké energetické spoločnosti majú nedostatok miesta na ich uskladnenie. A ak nie je miesto na ropu, nikto nechce uzavrieť nové zmluvy. Historické nepokoje na trhu s ropou sú bolestivé pre investorov, ktorí sa práve nahromadili v energetickom, 4,3 miliardy dolárovom ETF. Americký ropný fond LP, alebo USO, sa prepadol až o 12% na najnižšiu úroveň od svojho vzniku v roku 2006. USO vyhlásil, že v pondelok plánuje predať ďalšie 4 miliardy nových akcií.
Trhy sa prepadávajú

Ázijské akcie vyzerali, že budú nasledovať svoje americké náprotivky, s napätými investormi, pretože ropné futures klesli. Futures klesli v Japonsku, Austrálii a Hongkongu po poklese amerických cenných papierov zo šesťtýždňového maxima. Dolár sa posilnil a zlato skočilo vyššie. Po ukončení obchodovania v USA spoločnosť IBM zaznamenala pokles výnosov v prvom štvrťroku a zrušila svoju predpoveď zisku na tento rok.

Vakcína je dôvod na optimizmus i neistotu
Akákoľvek vakcína musí nielen fungovať, ale byť aj bezpečná. Nič však nie je ešte isté a nejaký čas to potrvá. Komentár priniesol The Guardian. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Natália Sollárová

New York sa upokojuje

Newyorský štát zaznamenal za posledných 24 hodín 478 úmrtí na koronavírus, čo je najnižšie číslo od začiatku mesiaca. Guvernéri v štátoch Georgia a Južná Karolína podnikli kroky na opätovné otvorenie svojich ekonomík. Anthony Fauci, najvyšší odborník na infekčné choroby v USA, napriek tomu varoval tých, ktorí protestujú proti blokádam, že opätovné otvorenie príliš skoro môže spôsobiť ešte väčšie škody. Nemecko uvoľnilo niekoľko obmedzení, aj keď kancelárka Angela Merkelová zdvíha varovný prst. Vlády v celej Európe sa snažia nájsť spôsob, ako znovu otvoriť zatvorené ekonomiky, pričom Rakúsko sa minulý týždeň stalo jednou z prvých európskych krajín, ktoré zmiernili karanténne opatrenia. V Británii vláda Borisa Johnsona obhajovala zvládnutie krízy a odolala tlaku na zmiernenie obmedzení. Úmrtia a nové prípady sa spomalili v Spojenom kráľovstve a aj v Taliansku. Nové prípady koronavírusu dosiahli vrchol 2,4 milióna nakazených po celom svete a počet úmrtí je 168 900.
Ostrovný biznis

Ostrov Necker je osobnou doménou Richarda Bransona už 40 rokov. Keďže jeho korporácie sú postihnuté koronavírusovou krízou, miliardár umiestňuje svoj karibský úkryt na trh. Branson v pondelok napísal zamestnancom, že plánuje „získať čo najviac peňazí na ostrov“. Aj keď je pravda, že Branson bol tvrdo zasiahnutý hospodárskym pádom, tento krok je tiež výsledkom vlažnej reakcie na jeho prosby o vládne dotácie pre Virgin Atlantic Airways a Virgin Australia. Aj keď sa počas pandémie zastavilo množstvo aktív na získanie finančných prostriedkov, vrátane umenia, diamantov a londýnskych domov, zastavenie súkromného ostrova by bolo obzvlášť neobvyklé. Vláda v Canberre sa v pondelok rozhodla, že neposkytne ďalšiu finančnú pomoc.
Dlh - sociálne dlhopisy

Pandemický boj môže viesť k dopytu po „sociálnych dlhopisoch“ - cenných papieroch viazaných na pomoc spoločnosti. Emisia sa už začína v ázijsko-tichomorskom regióne a podľa údajov agentúry BloombergNEF tento rok dosiahla 5,2 miliardy dolárov. Niekoľko ázijských emitentov predalo dlhopisy, ktoré sú nominálne zamerané na boj proti vírusu, a očakáva sa, že pribudnú ďalšie. „Odhadujeme, že investori budú viac vyhľadávať emitentov, ktorí by chceli financovať rozšírenie nemocníc, výskum a vývoj vakcín,“ povedal Dominique Duval, vedúci udržateľného bankovníctva v Credit Agricole v Hongkongu. „Sociálne dlhopisy budú mať náskok.“ Aj keď v Ázii stúpol predaj dlhopisov, vrátane sociálnych dlhopisov, emisia je stále oveľa menšia ako v iných regiónoch a boj proti koronavírusu by mohol poskytnúť impulz na dobehnutie týchto krajín.

Smrť ženy vyústila do požiaru gréckeho utečeneckého tábora
Žena z Iraku zomrela potom, čo šla do nemocnice s horúčkou, ale test na Covid-19 bol negatívny. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Mário Martinka