CNN tvrdí, že Kim Čong-un je po operácii v „život ohrozujúcom stave“
21 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Vedúci predstaviteľ Severnej Kórei, Kim Čong-un je po operácii a údajne je v kritickom stave, informovala CNN odvolávajúc sa na zdroj z Bieleho domu.


"USA monitorujú spravodajské informácie, z ktorých sa dozvedeli, že vodca Severnej Kórei, Kim Čong-un je po operácii vo vážnom život ohrozujúcom stave...," informoval v pondelok večer hlavný korešpondent národnej bezpečnosti CNN, Jim Sciutto.

Daily NK, so sídlom v Soule, informoval, že Kim podstúpil 12. apríla „kardiovaskulárny chirurgický zákrok“ a predpokladá sa, že sa zotavuje v letovisku na východnom pobreží krajiny, píše rt.com.

Správy sa začali virálne šíriť prostredníctvom online priestoru, avšak žiadna zo správ nebola podložená dôkazmi a vo veľkej miere ide o anonymné zdroje. Daily NK uviedla, že jej správa je založená na jedinom nemenovanom zdroji z tohto komunistického štátu.

Vakcína je dôvod na optimizmus i neistotu
Akákoľvek vakcína musí nielen fungovať, ale byť aj bezpečná. Nič však nie je ešte isté a nejaký čas to potrvá. Komentár priniesol The Guardian. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Natália Sollárová


Túto správu prebralo množstvo západných médií, vrátane Bloomberg, The Washington Times a ďalších. Niektorí dospeli dokonca až k neuveriteľným záverom, že severokórejský vodca by mohol byť na smrteľnej posteli. Iní naliehali na opatrnosť a poznamenali, že „útržkovité neoverené správy“ nemožno brať ako reálnu a dôveryhodnú správu.

Chad O'Carroll, zakladateľ Korea Risk Group a popredná osobnosť medzi pozorovateľmi v Severnej Kórei, uviedol, že existuje niekoľko protichodných teórií o tom, čo by sa mohlo s Kimom diať. Tieto správy sa svojou podstatou výrazne líšia, pričom každá z nich uvádza odlišné zdravotné problémy, ktorými Kim údajne trpí.

Jedna z týchto teórií hovorí, že severokórejský líder sa zotavuje po operácii srdca, zatiaľ čo druhá tvrdí, že bojuje s nešpecifikovanou chorobou mozgu a v súčasnosti je v kóme. Podľa O'Carrolla, najnovšia informácia hovorí, že Kim sa „zotavuje z problémov s členkami“.

O'Carroll však tieto špekulácie schladil a citoval svoj vlastný „americký zdroj“, ktorý mu povedal, že napriek všetkému rozruchu by ľudia nemali byť „prekvapení“, ak sa Kim čoskoro ukáže na verejnosti, akoby sa nič sa nestalo.

Peking vyvrátil aj správu CNN. Úradník Medzinárodného styčného oddelenia Čínskej komunistickej strany uviedol, že život vodcu severokórejskej republiky nie je v ohrození života.

Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby ste mohli začať svoj deň
Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Mário Martinka