Nemecká polícia dohliada na karanténu zo vzducholode, kým v supermarkete kontroluje zákazníkov robot
12 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Neobvyklý dopravný prostriedok využívajú policajti z južného Nemecka, ktorí počas veľkonočných sviatkov dohliadajú na dodržiavanie opatrení prito pandémii zo vzducholode.  kým v supermarkete kontroluje zákazníkov robot, informuje portál iDnes.


Vzducholoď Zeppelin NT lietala z iniciatívy mesta Friedrichshafen nad juhonemeckým okresom Bodensee-Oberschwaben už minulý víkend. Z vonkajšej strany pritom mala nápis „alleFüralle“ (všetci za všetkých), ktorý mal obyvateľov presvedčiť, aby napriek slnečnému počasiu zostali doma a pomohli tak zastaviť šírenie koronavírusu.

Práve táto vzducholoď viedla nemeckú políciu k nápadu, že by mohla využiť vzducholode aj na kontrolu dodržiavania obmedzení počas veľkonočných sviatkov.

Podľa okresného policajného prezidenta Uweho Stürmera je tento dopravný prostriedok pre kontrolu ideálny vďaka rýchlosti i výške, v akej lieta. Skupiny ľudí, ktoré nebudú dodržiavať obmedzenia, tak bude podľa jeho slov veľmi ľahké spozorovať.

Okolie Bodamského jazera je so vzducholoďami úzko späté. Na konci 19. storočia gróf Friedrich von Zeppelin založil v meste Friedrichshafen svoju prvú továreň na tieto dopravné balóny.

Vzducholoď však nie je jediným kurióznym prostriedkom, ktorý v Nemecku nasadili, aby ľudí donútili dodržiavať stanovené pravidlá. Na opačnej strane krajiny, v meste Ahrensburg v severnej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko, sa v miestnom supermarkete tento týždeň objavil humanoidný robot na kontrolu zákazníkov.



1,2 metra vysoký technologický pomocník menom Pepper upozorňuje zákazníkov v priestore pokladní, aby nezabúdali dodržať prikázaný odstup.

„Doterajší dozor málokto poslúchol, ale Pepperom sú ľudia fascinovaní,“ uviedol majiteľ obchodu Christian Höfling. Robota chcel medzi zamestnancov svojho obchodu prijať pôvodne až v roku 2022. Pandémia a s ňou aj nové bezpečnostné pravidlá ho však primali k predčasnému nasadeniu robota.

Nemci obviňujú Turecko z nasadenia tajných agentov maskovaných za migrantov na gréckych hraniciach
Zistenia Nemeckej federálnej spravodajskej služby (BND) naznačujú, že turecká vláda úmyselne vyvolala nepokoje vysadením členov svojich bezpečnostných služieb medzi davy migrantov, informuje Breitbart. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Timotej Dudka