Použitie chemických zbraní je neprípustné, reaguje MZV na útoky v Sýrii
09 | 04 | 2020 I SITA

Slovensko víta zverejnenie správy Organizácie pre zákaz chemických zbraní, podľa ktorej je za použitie chemických zbraní v občianskej vojne v Sýrii zodpovedná sýrska armáda.


Slovensko principiálne odsudzuje útoky chemickými zbraňami a ich použitie kýmkoľvek, kdekoľvek a za akýchkoľvek okolností považuje za neprípustné a v rozpore s medzinárodným právom. Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) to uviedlo v súvislosti so zverejnením správy, podľa ktorej je za použitie chemických zbraní v meste Ltamenah v roku 2017 zodpovedná sýrska armáda.

Správa konštatuje, že v dňoch 24., 25. a 30. marca 2017 zhodili sýrske armádne lietadlá letecké bomby naplnené sarínom a chlórom na južnú časť mesta Ltamenah, vrátane budovy nemocnice. Slovenská republika podľa MZV zverejnenie tejto správy víta. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor MZV.

Sýrsky konflikt: Prečo je Sýria vo vojne už deväť rokov?
Dnes vojna v Sýrií vstupuje do desiateho roka. Táto vojna zničila niektoré z najstarších miest na svete, zabila toľko ľudí, že len ťažko ich vieme zrátať a rozptýlila viac ako dve tretiny populácie krajiny. A stále nie je koniec. Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | Mário Martinka


„Slovenská republika víta zverejnenie prvej správy Vyšetrovacieho a identifikačného tímu (IIT) Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), podľa ktorej sú za vykonanie útokov chemickými zbraňami v sýrskom meste Ltamenah v marci 2017 zodpovedné ozbrojené sily Sýrskej arabskej republiky,“ informuje MZV s tým ,že útoky mali byť vykonané 24., 25. a 30. marca 2017, kedy zhodili sýrske armádne lietadlá letecké bomby naplnené sarínom a chlórom na južnú časť mesta Ltamenah, kde zasiahli aj budovy nemocnice.

Rezort tiež vyjadril plnú podporu a dôveru v „profesionálnu a nestrannú prácu“ OPCW, vrátane činnosť IIT, ktorého návrh na vytvorenie v roku 2018 Slovensko podporovalo a odsudzuje akékoľvek snahy spochybňovať činnosť a zdiskreditovať zistenia OPCW.

Turecko obmedzí pohyb vojakov v Sýrii v čase nárastu prípadov koronavírusu
Turecko v nedeľu oznámilo, že obmedzí na minimum pohyb svojich jednotiek v zónach ich operácií v susednej Sýrii. Urobí tak v reakcii na šírenie nového koronavírusu, informovala agentúra Reuters. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | TASR


„Slovenská republika odsudzuje tieto útoky a potvrdzuje svoju principiálnu pozíciu, že použitie chemických zbraní kýmkoľvek, kdekoľvek a za akýchkoľvek okolností je neprípustné a v rozpore s medzinárodným právom,“ zdôrazňuje ministerstvo.

Občianska vojna v Sýrii sa začala v roku 2011 po vypuknutí vlny protestov proti vláde prezidenta Baššára al-Asada a jedinej vládnucej strane Baas, nadväzujúcich na Arabskú jar. Protesty prerástli do dlhotrvajúceho násilia a bojov medzi ozbrojenými protivládnymi silami a armádou, ktoré neskôr priamo vyústili do vzniku občianskej vojny s medzinárodnou účasťou.

Do bojov v Sýrii sa zapojili aj armády Turecka, Ruska či Spojených štátov amerických. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva si vojna do roku 2019 vyžiadala 570-tisíc obetí a milióny ľudí muselo pre ňu opustiť svoje domovy.

Ako Európa neprešla testom z koronavírusu
Šírenie nákazy je príbehom samoľúbosti, prehnanej dôvery a nedostatku prípravy. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Mário Martinka