Rakúsko tvrdí, že redistribúcia migrantov EÚ „zlyhala“ a odmieta ich prijať
06 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Rakúska ministerka Európy Karoline Edtstadlerová vyhlásila, že povinný systém EÚ o rozdelení migrantov „zlyhal“ a členské štáty by mali mať možnosť zvoliť si, či budú utečencov akceptovať ,alebo nie, informuje Breitbart.


Zatiaľ čo okolo 150 mimovládnych organizácií vyvíjalo tlak na Rakúsko, aby prijalo migrantov z Blízkeho východu uviaznutých v Grécku, dvaja hovorcovia vlády uviedli, že Rakúsko zachová svoju súčasnú politiku a neprijme ďalších žiadateľov o azyl.

„Odpoveďou zostáva nie,“ potvrdila Claudia Türtscherová, hovorkyňa rakúskeho ministra zahraničných vecí Alexandra Schallenberga.

Türtscherová reagovala na poznámky rakúskeho premiéra Kurza z minulého mesiaca, keď varoval pred Európskou úniou, ktorá premiestňuje utečencov z Grécka a snaží sa ich prerozdeliť po Európe v rámci dohody.

Prezidentka podpísala zdravotnícky zákon v súvislosti s krízou
Správa bola aktualizovaná dňa 06.04.2020 o 11:59. Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala zákon o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v oblasti zdravotníctva. Predaj niektorých... Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | TASR


„V prípade, že Európska únia umožní týmto ľuďom vstup, milióny ďalších ich budú nasledovať,“ uviedol premiér minulý mesiac. Trval na tom, že najlepší postup pre krajinu bude „podporovať Grécko, ako to len bude možné a vyslať jasný odkaz pre EÚ“.

„Ak vezmeme ľudí, ktorých Erdoğan pošle na hranice, nezostane to iba na 13 000,“ dodal.

Keď turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan koncom februára otvoril brány do Európy, čím umožnil tisíckam utečencov vstúpiť do Grécka, Rakúsko označilo tento krok za útok na Európsku úniu a tvrdilo, že nebude akceptovať ani jedného nelegálneho cudzinca. Namiesto toho Rakúsko vyslalo do Grécka špeciálne policajné sily, aby pomohli miestnym orgánom zabrániť migrantom vstúpiť do Európy.

Rakúski občania sa s postojom kancelára Kurza stotožňujú. Prieskum ukázal, že jasná väčšina obyvateľov (61%) odmieta prijať migrantov ako súčasť redistribučnej stratégie EÚ.

Môže koronavírus vyľudniť chudobné časti sveta?
Čína má pandemický vrchol pravdepodobne za sebou, Európa je na kolenách, Amerika hlási rekordy úmrtnosti, no to najhoršie sa dá predpokladať v Afrike. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Peter Paľonder


Ešte vo štvrtok ministerka Európy Karoline Edtstadlerová uviedla, že Rakúsko odmieta redistribúciu žiadateľov o azyl tak, ako to urobila v rokoch 2015 - 2016 nemecká kancelárka Angela Merkelová na vrchole migračnej krízy.

„Je zrejmé, že povinné rozdelenie žiadateľov o azyl v EÚ zlyhalo,“ uviedla ministerka.

Od neúspechu EÚ, ktorá žiada všetky členské štáty, aby prijali žiadateľov o azyl, sa predstavitelia národov snažia o spoločnú dohodu, ktorá by umožnila riadenie masovej migrácie prostredníctvom povinného prijatia všetkých migrantov, ktorí sa dotýkajú pôdy EÚ.

Vojna drogových kartelov v Mexiku si vyžiadala ďalších 19 mŕtvych
Prestrelka medzi konkurenčnými drogovými kartelmi si vyžiadala 19 obetí v štáte Chihuahua v severnom Mexiku, informuje portál Reuters. Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | Timotej Dudka