Trumpov útok na ázijskú reportérku: „Mali by ste sa hanbiť!" (VIDEO)
04 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Weijia Jiangová, reportérka CBS News, bola verbálne napadnutá Donaldom Trumpom, keď jej odkázal, že by sa mala „hanbiť“ za to, že sa pýta na zdravotnícke potreby a že štáty by sa mali „starať o seba“, informuje HuffPost.





Prezident Donald Trump zaútočil na reportérku s ázijským pôvodom v piatok večer na tlačovej konferencii, ktorá sa týkala pandémie koronavírusu, po tom, ako ho požiadala, aby objasnil, čo jeho hlavný poradca Jared Kushner myslel tým, že federálna zásoba zdravotníckych pomôcok je „našou“ zásobou a nie zásobami štátov.




„Náš znamená Spojených štátov amerických. Presne to znamená náš,“ odpovedal Trump po tom, ako ju obvinil, že sa ho pokúsila „nachytať“.




„Náš. Náš. Znamená to Spojené štáty americké. Berieme to ako „naše“ a distribuujeme to do „našich“ štátov,“ pokračoval prezident.






Jiangová neprestala tlačiť na prezidenta a požiadala ho, aby objasnil, či by štáty mali mať prístup k federálnej zásobe. „Takže,“ spýtala sa, „komu inému by sme to dávali, ak nie štátom?“




„Našej krajine, pretože taktiež to potrebuje federálna vláda. Nie len štáty,“ odpovedal Trump a dodal, že v zdravotníckej zásobe je takmer 10 000 ventilátorov (dýchacích zariadení), ktoré sa majú poslať po celej krajine.

Očividne frustrovaný výsluchom, Trump dodal, že „by sa mala za túto otázku hanbiť“.

Trump odporúča nosiť rúška, sám ho však odmieta
Prezident USA Donald Trump odvolal v piatok generálneho inšpektora amerických tajných služieb Michaela Atkinsona. Ten koncom minulého roka vypočul utajeného svedka vo veci tzv. ukrajinskej kauzy, ktorá spustila vo februári neúspešnú snahu o... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | TASR


„Je to také jednoduché a vy sa snažíte, aby to znelo tak zle. Mali by ste sa za seba hanbiť,“ odkázal rozhorčený prezident reportérke.


„Viete čo? Mali by ste sa hanbiť. Práve ste položili svoju otázku veľmi nepríjemným tónom,“ dodal a pokúsil sa prejsť k ďalšiemu reportérovi. „Dal som vám perfektnú odpoveď. Vy o tom viete.“

Pred nedávnom čelil prezident Trump obvineniam z rasizmu, keď nazval nový koronavírus „čínskym vírusom“, či však bolo jeho rozhorčenie ovplyvnené pôvodom reportérky, vie zrejme iba on sám.

Trump odhaduje, že v USA zomrie na koronavírus 100.000 až 240.000 ľudí
Biely dom zverejnil v utorok predpoklad, že v USA zomrie na pandémiu nového koronavírusu 100.000 až 240.000 ľudí, ak budú občania plniť súčasné pokyny pre zachovávanie sociálneho odstupu. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR