Zachová sa sledovanie občanov, aj keď pandémia pominie?
28 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Vlády na celom svete používajú špičkové technologické dozorné opatrenia na boj proti šíreniu koronavírusu. 


Portál TNW informuje o názoroch Edwarda Snowdena, ktorý si to rozhodne nemyslí. Snowden je americký informátor, ktorý skopíroval a zverejnil prísne utajované informácie od Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) v roku 2013, keď bol zamestnancom a subdodávateľom Centrálnej spravodajskej služby (CIA).

Bývalý dodávateľ CIA varuje, že akonáhle bude táto technológia používaná na bežných ľuďoch (v mnohých krajinách už je), vlády len tak ľahko neprestanú dôkladne dozerať na aktivity občanov.

„Keď vidíte všetky tie núdzové opatrenia, ktoré nastali počas dnešnej krízy, mali by ste mať na vedomí, že majú tendenciu pretrvať ,aj keď pandémia skončí,“ uviedol Snowden.

Čaputová odobrila obmedzovanie našej slobody
Údaje bude možné zisťovať aj neanonymne „na účel identifikácie príjemcov správ, ktorým je potrebné oznámiť osobitné opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR v záujme ochrany života a zdravia“. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Aneta Leitmanová


Zástancovia drastických opatrení tvrdia, že „bežné pravidlá nestačia na zachovanie bezpečia počas pandémie a že dlhodobé riziká je možné riešiť, až keď sa šírenie vírusu zastaví.“ Krátkodobé pozastavenie občianskej slobody sa však môže rýchlo zmeniť na dlhodobú záležitosť.

Bezpečnostné služby čoskoro nájdu nové dôvody na využívanie tejto technológie. A keď kríza pominie, vlády môžu nariadiť nové zákony, ktoré spôsobia, že núdzové pravidlá budú trvalo využívané na to, aby potlačili nesúhlas a politickú opozíciu .

„Prijmite návrhy na monitorovanie epicentra nákazy sledovaním údajov o polohe mobilného telefónu.“

To by sa mohlo ukázať ako účinný spôsob sledovania výskytu infekcie a polohy ľudí. Bude to však aj lákavý nástroj na sledovanie teroristov alebo iných potenciálnych nepriateľov štátov.

Umelá inteligencia sa stala obzvlášť populárnym spôsobom monitorovania polohy človeka v dôsledku pandémie. Tepelné skenery nainštalované na vlakových staniciach v Číne zisťujú horúčku u občanov, zatiaľ čo systémy rozpoznávania tváre v Rusku zaznamenávajú ľudí, ktorí porušujú pravidlá karantény.

Viaceré krajiny zvažujú zakladať ľuďom v karanténe elektronické náramky
Elektronické náramky na monitorovanie ľudí, ktorí by mohli byť nakazení novým koronavírusom, začali počínajúc stredajšou polnocou využívať v Hongkongu. Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | TASR


Koronavírus dal dokonca softvérovej spoločnosti Clearview AI šancu napraviť si reputáciu. Kontroverzná spoločnosť, ktorá poskytuje softvér používaný orgánmi činnými v trestnom konaní na identifikáciu páchateľov trestných činov, poskytne svoje produkty na sledovanie infikovaných pacientov.

To, čo je na tejto technológii lákavé, je vysoká pravdepodobnosť pri identifikovaní páchateľov. Príliš veľký spoľah na umelú inteligenciu však môže byť hrozbou pre slobodu. Snowden sa obáva najmä bezpečnostných technológií umelej inteligencie, ktoré už spoločnosť pridáva do všetkých sledovacích zariadení, ktoré vyrába.

„Už teraz vedia, na čo sa radi pozeráte na internete,“ uviedol. „Už teraz vedia, kde sa zvyknete pohybovať. Už teraz vedia, aký je váš zdravotný stav aj aký máte pulz. Čo sa stane, keď do sledovacích zariadení začnú aplikovať umelú inteligenciu?“

Je ťažké nájsť rovnováhu medzi bezpečnosťou a súkromím v bežnom čase, nieto počas globálnej krízy. Snowden nespochybňuje závažnosť pandémie. Verí však, že ide o prechodný problém, ktorý sa nakoniec vyrieši očkovaním a imunitou.

Dôsledky opatrení, ktoré dnes ako ľudstvo zavádzame, však budú trvalé. Preto musí byť technológia, ktorú teraz používame, primeraná každej fáze prepuknutia choroby. Otvorenosť vlád a konzultácie s verejnosťou zabezpečia, že opatrenia budú v súlade so zásadami právneho štátu a budú zachované naše základné ľudské práva.

Drakonické opatrenia môžu byť tolerované, iba ak sa týkajú bezpečia a zdravia občanov. Musíme však premýšľať aj o svete, v ktorom chceme žiť, keď bude koronavírus porazený.

Karanténa alebo väzenie? Taiwan sleduje súkromné telefóny občanov, aby dohliadal či neopúšťajú domovy
Plán Taiwanu na zvládnutie epidémie koronavírusu zahŕňa bezpečnostný program, ktorý využíva súkromné mobilné telefóny taiwanských občanov na sledovanie ich pozície a na zabezpečenie toho, aby neporušovali karanténne príkazy, informuje... Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Timotej Dudka