Španielsko oficiálne prevýšilo Čínu v počte úmrtí
26 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Počet úmrtí v dôsledku vírusu Covid-19 v Španielsku predčil oficiálny počet úmrtí z Číny, čím sa stalo druhou krajinou s najvyšším počtom úmrtí hneď za Talianskom, informuje BBC.


Počet úmrtí sa zvýšil za 24 hodín o rekordných 738 na 4 089, čo je viac ako 683 úmrtí za jediný deň ohlásených v Taliansku. Pre porovnanie, Čína oficiálne oznámila 3 287 úmrtí, zatiaľ čo Taliansko, najpostihnutejšia krajina, má 7 503 úmrtí spôsobených koronavírusom.

Miera infekcie v Španielsku sa zvýšila o pätinu a takmer 27 000 ľudí je liečených na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Najpostihnutejším regiónom krajiny je Madrid, ale Katalánsko na severovýchode zaznamenalo najrýchlejší nárast prípadov.

Mali by sa mladí ľudia obávať koronavírusu?
Doteraz bola správa zdravotníkov jasná - čím ste starší, tým viac ste vystavení riziku úmrtia v dôsledku vírusu Covid-19. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však varovala mladých ľudí, aby sa nepovažovali za „neporaziteľných“, informuje... Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Vláda uviedla, že aj španielska podpredsedníčka vlády Carmen Calvo má pozitívny test na koronavírus. V nedeľu bola prijatá do nemocnice s príznakmi vo forme dýchacích problémov.

Poslanci preto hlasujú o predĺžení výnimočného stavu krajiny o ďalšie dva týždne do 11. apríla. Podľa pravidiel majú občania krajiny zakázané opustiť domovy, s výnimkou nákupu nevyhnutných potrieb, akými sú jedlo či lieky. Podľa údajov zozbieraných Univerzitou Johna Hopkinsa je v celosvetovom meradle 460 000 prípadov nákazy s viac ako 20 000 úmrtiami a viac ako 110 000 ľuďmi, ktorí sa z choroby vyliečili.

OSN v stredu vyhlásilo, že vírus „ohrozuje celé ľudstvo“, keďže pre najchudobnejších ľudí na svete rozoslala núdzový balík vo výške 2 miliárd dolárov. „Globálne opatrenia a solidarita sú rozhodujúce. Reakcie jednotlivých krajín nebudú stačiť,“ uviedol generálny tajomník OSN António Guterres.

EÚ nechala Taliansko napospas pandémii „samé a bez pomoci“. Krajina sa musela obrátiť na pomoc od Ruska a Číny
Reakcia EÚ na masívne vypuknutie koronavírusu v Taliansku bola do značnej miery „neprimeraná“ a preto začalo Taliansko hľadať pomoc u iných krajín vrátane Ruska a Číny, informuje portál RT, ktorý cituje slová bývalého talianskeho ministra... Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Timotej Dudka