Matovič už rokoval s telekomunikačnými operátormi, sledujú ľudí kvôli karanténe
12 | 03 | 2020 I Peter Haluza

Budúci premiér Igor Matovič už rokoval s telekomunikačnými operátormi o tom, aby ľuďom, ktorí sa v krátkej dobe vrátili zo zahraničia, zaselali nátlakové SMSky o tom, aby zostali v karanténe.


Podľa Matoviča už rokovali s operátorom Orange, ktorý identifikoval 16 000 ľudí, ktorí sa vrátili v posledných dňoch z Talianska, čo predstavuje masívne ohrozenie.

„Rokovali sme s mobilným operátorom Orange a dohodli sme sa na tomto postupe. Sú ochotní zasielať informačné SMS ľuďom, ktorí sa vrátili z rizikových krajín, aby ostali doma. Musíme trochu pritlačiť ľudí, aby sa správali zodpovedne,“ uviedol Matovič.

Domáca karanténa podľa neho nie je o tom, aby tí, u ktorých nie je potvrdený koronavírus, boli celý čas zavretí doma, ale aby sa vyhýbali miestam s veľkým počtom ľudí. „Aj ked 99 percent z týchto ľudí môžu byť zdraví, stále tam môže byť jedno percento, ktoré môže nakaziť ostatných,“ priblížil Matovič.

Na krízovom štábe chce požiadať Úrad na ochranu osobných údajov, aby operátori mohli poslať SMSky o povinnej karanténe každému, kto sa vrátil z niektorej rizikovej krajiny.

Líder OĽaNO vyzval premiéra Pelegriniho aj ostatných štátnych nominantov, aby sa sa správali zodpovedne a zabezpečovali starostlivosť o občanov do poslednej chvíle. Kritizoval aj šéfa Štátnych hmotných rezerv, že nereagoval dostatočne promptne na zabezpečenie rúšok.

Na Slovensku bude od štvrtka vyhlásená mimoriadna situácia
Potvrdil to po rokovaní vlády Peter Pellegrini. Vo štvrtok sa bude rokovať o uzatvorení všetkých škôl na 14 dní. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR