Kovaľčuk od Tatara k Ovečkinovi a Pánikovi, má pomôcť útoku Washingtonu
24 | 02 | 2020 I SITA

Ruský hokejista Iľja Kovaľčuk sa lúči s Tomášom Tatarom a sťahuje sa k Alexandrovi Ovečkinovi či Richardovi Pánikovi.


V tíme Washington Capitals v závere prestupového obdobia angažovali skúseného 36-ročného útočníka, aby rozšíril svoj ofenzívny záber pred play-off. Líder Metropolitnej divízie NHL a držiteľ Stanleyho pohára zo sezóny 2017/2018 prenechal Montrealu za Kovaľčuka výber v 3. kole tohtoročného draftu.

Z niekdajšieho najlepšieho strelca NHL Kovaľčuka sa v tejto sezóne stal cestovateľ. Začal ju v drese Los Angeles, ale odohral iba 17 zápasov so ziskom 9 bodov. Ešte pred Vianocami ho Kings umiestnili na waiver listinu nechránených hráčov a začiatkom nového roka podpísal ročnú dvojcestnú zmluvu s Montrealom.

Šport: Horanský postúpil do hlavnej časti turnaja ATP, Washingtonu Capitals zvíťazili v nedeľňajšom zápase zámorskej NHL
-Hokejisti Plzne zvíťazili v nedeľňajšom zápase českej najvyššej súťaže nad Kladnom 8:5 a podiel na tom mali aj slovenskí obrancovia. V 11. min skóroval Peter Čerešňák a piaty gól domáceho tímu strelil Adam Jánošík. Gól Lukáša Cingela nepomohol... Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | SITA


V 22 zápasoch v drese Canadiens si pripísal 13 bodov, ale kanadský tím výraznejšie nenakopol v boji o play-off. "Iľja je útočný talent, od ktorého očakávame väčšiu hĺbku aj flexibilitu v našej útočnej hre. Svojimi schopnosťami môže byť prínosom pre náš útok," vyjadril sa generálny manažér Washingtonu Brian McLellan.

Washington je piate pôsobisko Kovaľčuka v najslávnejšej zámorskej profilige. Pred Montrealom a Los Angeles hrával aj v Atlante a New Jersey. V rokoch 2014 - 2018 si doprial päťročnú anabázu v KHL, kde si obliekal dres Petrohradu. Stal sa jeho kapitánom a dvakrát sa potešil zo zisku Gagarinovho pohára (2014/2015, resp. 2016/2017).

Rodák z Tveru je jednotka draftu NHL z roku 2001 a počas svojho dlhoročného pôsobenia v Atlante nastupoval s Mariánom Hossom, Borisom Valábikom či Rolandom Petrovickým. Celkovo v zámorskej profilige odohral v základnej časti 919 zápasov s bilanciou 442 gólov a 430 asistencií.

V NHL zažil dve 52-gólové sezóny ešte ako hráč Atlanty, momentálne je štvrtý najlepší strelec spomedzi aktívnych hráčov po krajanovi Ovečkinovi (700) a Kanaďanoch Patrickovi Marleauovi (561) a Sidneym Crosbym (459). Kovaľčuk je zlatý medailista z OH 2018, dvojnásobný majster sveta (2008, 2009) a celkovo získal na svetových šampionátoch sedem cenných kovov.