Fidesz nevylúčia z EPP, ale musí sa zmeniť, tvrdí Juncker
23 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Ak Fidesz svojim myslením a správaním nebude súčasťou Európskej ľudovej strany, potom pre nich nie je miesto, uviedol Juncker.


Bývalý predseda Európskej komisie poskytol rozhovor pre Euronews, v ktorom sa zmienil aj o členstve strany Fidesz v Európskej ľudovej strane. Podľa bývalého predsedu by mal byť Fidesz vylúčený z Európskej ľudovej strany, ak neakceptuje smerovanie ľudovej strany a hodnoty kresťanskej demokracie. Správanie Fideszu nezodpovedá hodnotám ľudovej strany.


Maďarský premiér Viktor Orbán sa dostal do ostrého sporu s niektorými členmi EPP pre kampaň svojej vlády, ktorá spájala vtedajšieho predsedu Európskej komisie Jeana- Clauda Junckera a amerického miliardára a filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa s podporou migrácie a s oslabovaním ochrany hraníc.


Správu o stave právneho štátu v Maďarsku zatiaľ nezverejnia. V súvislosti s pozastavením členstva Fidesz v Európskej ľudovej strane sa na tom začiatkom týždňa dohodol monitorovací výbor EPP s predsedom európskych ľudovcov Donaldom Tuskom.


Členovia monitorovacieho výboru EPP podľa nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung nedosiahli vo veci konsenzus. Napokon sa ale dohodli na tom, že Fidesz nebude vylúčený, ale jeho členstvo bude pozastavené až dovtedy, kým verejne nezmení svoje smerovanie.


SÓLYMOS V REAKCII NA SVOJ INCIDENT PODÁVA DEMISIU
László Sólymos (Most-Híd) končí vo funkcii ministra životného prostredia. Uviedol to dnes na tlačovom brífingu v súvislosti s incidentom, keď ho v stredu, 22. januára podvečer zadržala po výtržnostiach polícia. Sólymos sa ospravedlnil a tiež... Čítať ďalej
23 | 01 | 2020 | SITA