Deň po vražde: Kočner skočil na súd aj vybrať peniaze
23 | 01 | 2020 I Dušan Guman

Len deň po zavraždení Jána Kuciaka, o ktorom Slovensko v tom čase nevedelo, sa obžalovaný z objednávky vraždy Marián K. objavil pred  zmenkovým súdom. Zachytili to novinári.



Súdne divadlo v réžii Maruniakovej

Pravdivosť obsahu Threemy z týchto okamihov potvrdzujú aj reálne udalosti. Vo štvrtok ráno 22. februára 2018 sa Mrián K. pýta Aleny Zs., či sa už roztopil sneh. „Jeden už naozaj vypadol,“ odpovedá ďalšia obžalovaná. Mrián K. avizuje, že sa ide pripravovať na súd. Je len dvanásť hodín po vražde. V tento deň mal súd pojednávať v spore o miliónovú zmenku voči Pavlovi Ruskovi a TV Markíza, ktorý na súde v bratislavskej Petržalke rozhodovala sudkyňa Zuzana Maruniaková. Teda ďalšia známa z Threemy, ktorú priamo inštruovala štátna tajomnčka Ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Na súd sa však nedostal nikto, a to z dôvodu nahlásenej bomby.



Poslúcha štátna tajomníčka i sudkyňa

Bomba na súdoch. Plus padol system,” napísal Mrián K. o 9:41 Jankovskej. Rovnaké správy posiela aj Norbertovi Bödörovi, sudcovi Sklenkovi, či Jozefovi Dučákovi staršiemu z kauzy Technopol. „Zisti u Zuzy, čo ďalej,“ prikazuje Mrián K. a Jankovskej hneď diktuje, kedy by mu vyhovoval nový termín. „Do p**, riešim,” odpisuje nominantka strany Smer zemito. Mrián K. navrhuje, aby bolo pojednávanie presunuté na poludnie toho istého dňa alebo na stredu budúceho týždňa. Dnes už vieme, že Maruniaková splnila prianie podnikateľa na deň presne.



Vyberal peniaze za vraždu?

Pomedzi to Mrián K. zároveň opäť skontaktoval Alenu Zs.. Stretli sa v Bratislave v lokalite Vajanského nábrežia. Neďaleko Tatrabanky na Gorkého ulici, kde bol Mrián K. po 13:40 v bezpečnostnej schránke a odniesol odtiaľ 50-tisíc eur. Už odsúdený Zoltán Andruskó potvrdzuje, že práve v ten deň dostal od Aleny Zs. 50-tisíc na vyplatenie vrahov. Ako ďalej konštatuje portál Aktuality.sk, zmenkový súd z 22. februára 2018 je jeden z mála prípadov, kedy sa skutočné dianie, ktoré nasnímali médiá, dá porovnať so správami z Kočnerovej Threemy.


Súd v stredu potvrdil, že Threema bola získaná zákonne. Zatiaľ ale nerozhodol, kedy a ako sa budú správy čítať. „Zákonnosť Threemy ako dôkazu je zlom v procese,“ tvrdí právnik Kuciakovcov Daniel Lipšic.