Čína prekvapila analytikov. Rast priemyslu a spotreby prekonal očakávania
16 | 12 | 2019 I Dominik Simon
Čínska priemyselná výroba v novembri medziročne pridala 6,2 percenta a maloobchodné tržby osem percent, oboje nad očakávania. Vyplýva to z dnes zverejnených dát čínskeho štatistického úradu. Podľa agentúry Reuters podniky profitovali z vládnych stimulov a zo zmiernenia napätia v obchodných vzťahoch so Spojenými štátmi. Najpomalšie od roku 1998 ale rástli investície.

Priemyselná výroba sa v uplynulom mesiaci zvýšila najrýchlejšie za päť mesiacov. Očakávalo sa, že medziročne stúpne len o päť percent. Maloobchodné tržby potom mali podľa analytikov pridať iba 7,6 percenta. Podľa čínskych štatistikov im ale pomohli vládne stimulačné opatrenia a opäť rekordný predaj v takzvaný deň nezadaných (Singles Day), ktorý pripadá na 11. novembra.V tieni 18 mesiacov trvajúcej americko-čínskej obchodnej vojny ale zostali v prvých 11 mesiacoch tohto roka investície do fixných aktív. Tie v Číne vzrástli len o 5,2 percenta, a teda najpomalšie za posledných 21 rokov.

Ďalšia vzpruha pre čínsku ekonomiku orientovanú na vývoz by mohla byť piatková správa, že Peking a Washington dospeli k čiastkovej obchodnej dohode.

Tá by podľa analytika Martina Lynge Rasmussena zo spoločnosti Capital Economics, ktorý hovoril s agentúrou Reuters, mala v blízkej dobe povzbudiť ako export, tak firemné investície.V tohtoročnom prvom štvrťroku predstavoval rast čínskej ekonomiky 6,4 percenta. V druhom štvrťroku spomalil na 6,2 percenta a v treťom štvrťroku na 6,0 percenta, čo bolo najslabšie tempo od roku 1992.

Čína vyhlásila, že Spojené štáty budú postupne odstraňovať clá
Peking uviedol, že Spojené štáty budú postupne znižovať clá na čínsky tovar a na oplátku čínska vláda zruší svoje blížiace sa clá na americký tovar. Čítať ďalej
13 | 12 | 2019 | Marek Molnár