V švédskom kostole umiestnili maľbu s homosexuálnymi pármi a transgender hadom (FOTO)
02 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Kostol v Malmö má novú oltárnu maľbu, ktorá má reprezentovať rôzne skupiny spoločnosti, a to tým, že v raji sa namiesto Adama a Evy nachádza homosexuálny pár v kontroverznej pozícií, zatiaľ čo had je prezentovaný ako transgender žena.


Kontroverzné umelecké dielo nie je ničím novým. Fotografka a umelkyňa Elisabeth Ohlson Wallinová ju namaľovala už v roku 2012 a pokúsili sa ju darovať katedrále Skara tesne pred tým, ako sa cirkev pripravovala na prvú svadbu osôb rovnakého pohlavia.

Otvorená lesbická umelkyňa, ktorý má za sebou históriu prepájania náboženských obrazov s menšinovým aktivizmom, prehlásila, že chcela otestovať, či je švédsky kostol tak priateľský k homosexuálom, ako o sebe tvrdí. Avšak katedrála v Skare tento dar zdvorilo odmietla s tým, že ide o politický aktivizmus a nemá nič spoločné s vierou.



Uplynulo však viac ako sedem rokov a Wallinin obraz sa ujal, aj keď nie vo svojom domovskom meste. Kostol sv. Pavla v Malmö prijal obraz nazvaný „Raj“ ako svoj nový oltárny obraz a odhalil ho v nedeľu, prvý deň adventu.

Wallinin obraz "Raj" bol inšpirovaný jedným z diel renesančného majstra Lucasa Cranacha. Umelkyňa vyhlásila, že chce svetu ukázať, že už od stvorenia života existovali homosexuáli. Moderná interpretácia je zaujímavejšia z hľadiska nahoty ako originál zo 16. storočia, pretože obidve „lesbické Evy“ majú prsia zakryté listami, namiesto svojich genitálií, ako to už bolo zvykom.

Švédi podľa prieskumov opúšťajú cirkev v poslednom čase v rekordnom počte. Podľa niektorých pripomienok na sociálnych médiách nová oltárna maľba tomu príliš nepomôže.

Johnny Depp chystá pre Michaela Jacksona šokujúcu odplatu! O čo vlastne išlo?
Vybavovanie si účtov s Michaelom Jacksonom stále ešte nie je u konca. Na legendárneho speváka si spomenul aj hollywoodsky herec Johnny Depp. Ako si chce s kráľom popu vybaviť účty? Čítať ďalej
02 | 12 | 2019 | Žaneta Hurbanová