USA „v nasledujúcich dňoch a týždňoch“ zintenzívni boj proti ISIS v Sýrii
24 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Vedúci ústredného velenia prehlásil, že Spojené štáty plánujú zintenzívniť operácie proti militantom islamského štátu (IS, predtým ISIS) v Sýrii, kde zostalo niekoľko stoviek amerických vojakov za účelom „zabezpečenie ropy“.


Generál Kenneth McKenzie v sobotu hovoril s novinármi.

Americké operácie proti ISIS v Sýrii by sa „mali v nasledujúcich dňoch a týždňoch zvýšiť,“ dodal. McKenzie tiež poznamenal, že približne 500 amerických vojakov v súčasnosti zostáva vo východnej Sýrii.

Americký prezident Donald Trump v októbri oznámil stiahnutie jednotiek zo severovýchodnej Sýrie. Neskôr však objasnil, že stovky vojakov nakoniec zostanú, aby zabezpečili ropné polia.

Prezident tiež v minulosti opakovane vyhlásil víťazstvo nad ISIS . Napriek tomu experti v Pentagone varujú, že ak by Američania odišli, pravdepodobne sa tetoristická skupina objaví a s ňou aj jej aktivity.

Sýrska vláda a Rusko medzitým trvajú na tom, že americká vojenská prítomnosť v tejto krajine je nezákonná, pretože ju v Damasku nikdy nepovolili. Moskva ďalej obvinila Washington z toho, že napomáha a profituje z nezákonného obchodovania s ropou.

"Od Ukrajiny nechcem nič, nechcem nič," prehlásil Trump
Donald Trump prekvapil. Po viac ako roku sa opäť počas svojho vystúpenia spoliehal na poznámky a tentoraz boli napísané čiernu fixkou. Mali mu pomôcť s obhajobou v rámci impeachmentu. Čítať ďalej
23 | 11 | 2019 | Marek Molnár