Budúca demokratická revolúcia bude "ANTIKAPITALISTICKÁ".
18 | 11 | 2019 I Eduard Chmelár

Na budove Slovenskej národnej galérie sa objavili revolučné heslá z roku 1989. Bol by to sympatický počin, keby tak žalostne nemanipuloval s historickou pamäťou.


"Havel na hrad!" sa v Bratislave nikdy neskandovalo. Boli to len narýchlo vytlačené letáky, ktoré nová moc masívne distribuovala po mocenských intrigách v Prahe. Ľudia kričali "Dubček na hrad!" a keby volili prezidenta už vtedy v priamych voľbách, občania v celej republike by ho podľa prieskumu uprednostnili.

Naopak, na budove z mne neznámych dôvodov chýbajú prvotné a z môjho pohľadu najdôležitejšie heslá zo začiatku revolúcie. V ten večer 17. novembra 1989 niesli študenti na čele sprievodu transparent NECHCEME NÁSILIE.

Prevrat prebehol bez kvapky preliatej krvi. Slovenská republika získala nezávislosť ako dovŕšenie demokratickej emancipácie pokojnou cestou. To je skutočná a jedinečná hodnota, ktorá by sa mala chrániť a rozvíjať.

Rovnako sa zabudlo na to, že prvou požiadavkou demonštrantov bol DIALÓG. Silná túžba najmä mladých ľudí po tom, aby s nimi vládnuca moc jednala rovnocenne. Na veľké prekvapenie všetkých, však revolucionári dostali veľmi rýchlo moc a na dialóg takmer okamžite zabudli. A napokon mi utkvelo v pamäti ešte jedno heslo: NIE SME AKO ONI. Bol to výraz odporu voči praktikám, keď režim kádroval ľudí na "našich" a tých iných, keď sa prijímalo čierno-biele videnie sveta...

Chmelár: Miliardári ničia demokraciu, nemali by existovať (ROZHOVOR)
Po víkendovom ustanovujúcom sneme hnutia Socialisti.sk, na ktorom vás zvolili za predsedu, bývalý premiér Ján Čarnogurský na sociálnej sieti napísal, že na rozdiel od Kisku, Trubana, Beblavého a Druckera, vaša strana má myšlienku a že by bolo... Čítať ďalej
22 | 10 | 2019 | Robert Merva


Mám plné zuby oslavných rečí, ktoré nemajú nijaký význam. Dnes si budem pripomínať ľudí, ktorí trpeli, keď odvaha nebola lacná, nie protagonistov VPN a OF. Oni nám nedarovali slobodu. Spupne si namýšľať, že režim padol vďaka nim a nevnímať medzinárodný kontext, je smiešne až trápne. Lídrom VPN a OF vďačíme za nástup divokého mafiánskeho kapitalizmu, ktorý nikto nechcel.

To oni nastavili podmienky, to oni nás najprv klamali, že nikto nechce privatizovať, to oni agresívne pretláčali devastujúcu neoliberálnu ideológiu, ktorá zničila túto krajinu, a dnes za to odmietajú prevziať zodpovednosť a vnucujú nám predstavu, že oni nám priniesli slobodu. Je to lož.

Dnes sa často omieľa, že jediná nenaplnená požiadavka Nežnej revolúcie je odluka cirkvi od štátu. V skutočnosti sa nenaplnilo vôbec nič. Máte slobodu cestovania, na ktorú väčšina ľudí nemá peniaze. Máte slobodu prejavu, ktorý nikto nevypočuje. Máte slobodné súdy, na ktorých sa nemôžete domôcť spravodlivosti. Máte slobodné voľby, ktoré nemôžu zmeniť takmer nič. Máte právo na zdravé životné prostredie, ktoré sa uprostred klimatickej krízy stáva úplne bezcenné.


Étos Nežnej revolúcie je premárnený a mŕtvy. Jediný spôsob, ako jej vzdať hold, je dokončiť ju, nie oslavovať jej mýty. Dnes nemáme kontrolu nad vlastnými životmi vo vlastných rukách. Totalitárnu moc jednej politickej strany nahradil diktát nadnárodných monopolov. Obetovali sme spravodlivosť v mene formálnej slobody. Nemáme kontrolu nad vlastnou ekonomikou. Zdevastovali sme lesy, vzdali sa vlastnej pôdy, znehodnotili potraviny a zdecimovali kultúru a vedu.

Koreňom našich problémov je povaha kapitalizmu (Eduard Chmelár)
Rozhovor s lídrom novovzniknutého hnutia Socialisti.sk, Eduardom Chmelárom o súčasnej situácii v spoločnosti a o kauzách, ktoré hýbu celým Slovenskom. Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | Zhováral sa Róbert Merva


A čím sme bez vlastného ducha? pýtajme sa spoločne so Štúrom. Kým neporazíme mafiánsky kapitalizmus, kým nepresadíme demokraciu aj do ekonomiky, sloboda stráca praktický význam.

Budúca demokratická revolúcia bude antikapitalistická. Dnes na ňu však ešte nie sú podmienky. Ľudia stále veria na nejaký étos vylepšeného kapitalizmu, na nejaký "kapitalizmus s ľudskou tvárou". Raz však precitnú z tejto ilúzie. A potom, keď ľuďom dôjde trpezlivosť, si dajme pozor, aby demokratickú revolúciu nepredbehol fašistický prevrat.